Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Ястия от районите на Поморие и Кешан представят на фестивал по проекта „Кулинарен комшулук“

български-гозби
Кулинарни експерти ще представят характерни местни ястия от региона на Бургас на еднодневен фестивал в Поморие. Той се организира в крайморския град на 7 октомври от 11.00 часа на алеята пред Старото казино по Проект “Мрежа Кулинарен Комшулук“ (CuliN) CB005.1.22.011, съфинансиран от ЕС чрез програмата за ТГС ИНТЕРРЕГ-ИПП България-Турция 2014-2020.
Майстори на местната кухня от Поморие, Бургас, Малко Търново, селата Козичино, Стоилово, Горица и други ще готвят вкусни специалитети от риба, агнешко, както и прочутия странджански зелник. Гостите на феста ще могат да опитат още питки, крушен булгур и др. характерни за региона ястия. Част от тях бяха участници в конкурса „Говори с баба си“. Той бе спечелен с рецепта за Странджански зелник от г-жа Живка Симеонова от Малко Търново.
Награди за рецептите от бабиния тефтер по време на фестивала в Поморие ще получат и Рафаела Христова от Бургас, която впечатли с рецепта за Пържен черноморски сафрид, Вълкана Лефтерова от село Козичино за Крушен булгур и Самира Душева от Бургас за Миди с ориз по бургаски. Рецептите на всички участници в конкурса „Говори с баба си“ вече са включени в специална кулинарна книга. В нея са публикувани 60 традиционни рецепти – 30 броя от област Бургас и 30 броя от област Одрин в Турция. Книгата ще бъде презентирана на 7 октомври в рамките на кулинарния фестивал.
По време на вкусната фиеста ще бъдат оповестени и Кулинарните маршрути от Поморие до турския град Кешан, които бяха обсъдени и приети по време на семинарите в двата града, реализирани в рамките на проекта.
На гостите на феста ще бъдат представени Трансграничната туристическа карта и сайта на проекта culin.eu .
Очаква се в Поморие да гостуват над 30 представители на местната власт и туристическия и ресторантьорския бранш от турския град Кешан, които също ще вземат участие във фестивала с характерни ястия от техния регион.

Събитието се организира със съдействието на Община Поморие.

Теми: България, Култура, Поморие