Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Тъжна вест! Напусна ни авторът на „История на Бургас“ проф. Иван Карайотов

ivan_karayotov На 77-годишна възраст ни напусна доайенът на историческата наука и почетен гражданин на Бургас – проф. дин. Иван Карайотов. Дългогодишен историк, филолог, нумизмат и археолог, той е един от най-видните изследователи на Бургаския регион.
Автор е на множество научни и научно-популярни статии, десетки книги и предавания за историята и археологията на региона. Участва в обходи и археологически проучвания на обекти по цялото българско Черноморие. През 2011 г. проф. Карайотов издава книгата „История на Бургас. От древността до средата на ХХ век“.

Иван Карайотов е роден 1941 г. в село Лозен, Хасковска област. През 1971 г. завършва Софийския държавен университет със специалност Класическа филология, след което две години работи като археолог в Градския музей в Сандански. От април 1972 г. е завеждащ отдел „Археология“ в Областния исторически музей в Бургас. През 1974 г. Карайотов е избран за научен сътрудник по антична археология. Прави два доктората за месамбрийското монетосечене. Работи до пенсионирането си в Регионалния бургаски музей.

От декември 2005 г. Иван Карайотов е професор по антична археология в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и преподава класическа археология.

Теми: Бургас, Култура