Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Световни хореографи ще обучават в Бургас вместо в Ню Йорк

танцМлади танцьори от България, Сърбия и Македония се събират след дни в Бургас, за да работят съвместно със световноизвестни хореографи от САЩ за цели две седмици в периода от 19 до 30 август 2013 г. За първи път Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ организира лятно издание на вече традиционата интензивна програма Танцова работилница Dance It! Уникалната за България лятна инициатива е възможна благодарение на традиционната подкрепа на Фондация „Америка за България”, на спечелена награда за бизнес план по програмата за социално предприемачество на фондациите БЦНП и ПАЦЕП, както и на любезното партньорство и домакинство на Община Бургас. Лятна Танцова работилница ще бъде един от знаковите проекти в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 г.

Майсторските класове в 5 различни танцови стила ще бъдат водени от невероятни хореографи, които пристигат в България по покана на Фондация „Танцово изкуство – Илиев“, след като само до преди дни са преподавали в едни от най-известните танцови институции и летни програми в САЩ. Самата “Танцова работилница” е единствената за България инициатива, която стъпва на утвърдения в САЩ модел за интензивни танцови програми, в които преподават специално поканени хореографи и за кратко време се усвоява огромно разнообразие от нови техники. Подобни програми са задължителна част от развитието на всеки танцьор зад океана, а участието в тях се предхожда от редица оспорвани прослушвания.

Тереза Рут Хауърд пристига в Бургас да преподава балет – стил Баланчин, след като това лято обучава танцьорите в две от най-известните летни танцови програми в САЩ, и двете в Ню Йорк – тази за съвременен джаз на Joffrey Ballet, както и лятната интензивна танцова програма за млади танцьори в известното училище Alvin Ailey School. Ailey School например е основано от самия Алвин Ейли – един от най-влиятелните модерни хореографи на 20-ти век, създал и известната мултикултурна танцова трупа Alvin Ailey American Dance Theatre, чиято мисия е обогатяването на модерния американски танц чрез афроамериканската култура. Тереза Рут Хауърд преподава в Ailey School от 2003 г. насам. Своите американски танцьори г-жа Хауърд въвлича това лято в неповторима нова хореография, съчетаваща балет с традиционни движения от гейша културата. Тереза Рут Хауърд за лятната програма в Ailey School: “В летните курсове на Ейли, всички се “влюбваме” един в друг – учители и ученици. Танцьорите са толкова развълнувни да бъдат в Ню Йорк и в точно това училище, че дават всичко от себе си да задоволят изискванията ни и да ни впечатлят. Като учители, ние от своя страна получаваме вдъхновение от тези нови танцьори, от новата енергия и от целия им ентусиазъм.”

Крисчън вон Хауърд, който по време на Лятна Танцова работилница в Бургас ще преподава модерен танц и джаз, също е учител в интензивната програма на Ailey School в Ню Йорк. Тази година той води майсторски класове по балет, съвременен джаз и модерен танц още и в известния център за съвременен танц Dance New Amsterdam (Бродуей, Ню Йорк).

 

Теми: Art, Lifestyle, Music, Бургас, Горещо, Култура