Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Още на 2 март Бургас започва да чества с много събития Освобождението на България

Българско знаме

Бургаските събития в програмата за честване на Освобождението на България от османско иго са толкова много, че не могат да се поберат в един ден. Много от тях ще се проведат още на 2 март, четвъртък. Община Бургас благодари на всички свои партньори, които вдъхновено се включиха в подготовката на тържествата.

Събитията на 2 март започват от 9:30 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“ с общинска детска викторина „Аз съм българче“, организирана от Център за подкрепа и личностно развитие – Бургас.

От 17.00 часа в Историческия музей на ул. „Лермонтов“ ще бъде открита изложба, посветена на Матей Преображенски, един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник. Тя пристига от Регионален исторически музей – Велико Търново по покана на РИМ – Бургас. Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Просветител, книжовник и автор на много книги, революционер и легионер, лечител и изобретател – всички тези разностранни страни на живота му ще могат да проследят гостите на изложбата. Тя е съставена от пана, лични вещи на Бачо Киро, един от съратниците на Матей Преображенски, Христо Иванов – Големия, също съратник и близък приятел на Левски и отец Матей.

От 18.00 часа в Дом на писателя на ул „Вола“ № 1 ще се проведе рециталът „И това е България“. Представят го учениците от  школа за слово, мелодия, театър „Генгерче“ при Средно училище „Христо Ботев“, град  Айтос, с ръководител Татяна Йотова, която е автор на стиховете. Заповядайте, за да съпреживеем родолюбиви мисли, позабравени чувства и героични събития.

В същия час – 18.00, в централно фоайе на Военен клуб (ул. „Хр. Ботев“ №48) се открива изложба на оръжия от Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. Организатори са Военен клуб – Бургас  и Регионален исторически музей – Бургас.

За поредна година Община Бургас организира отделен концерт, посветен на Освобождението, в к-с „Меден рудник“, който е с размерите на средно голям български град. Той също е с начален час 18.00 на 2 март и ще се проведе в спортна зала „Никола Станчев“. В него ще вземат участие любими фолклорни /и не само/ изпълнители. Сред тях са Народен хор „Трепетлика“, с художествен ръководител Пепа Запрянова; солисти от Държавна опера – Бургас – Георги Асеников, Любомир Тодоров, Йордан Христозов, Николай Николов, Красимир Кръстев; солисти от Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ – град Ямбол. Водещище бъдат Ива Папазова и Никола Парашкевов.

Теми: Бургас, Горещо, Култура