Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Опашки край езерото Изео за уникален каталог на Кристо от 750 евро

kristo-katalog

„Това не е книга, а документ. Тук ще откриете всички тайна на Плаващите кейове” – коментира нюйоркският артист от български произход Кристо, докато разписва уникалните си каталози край езерото Изео.

Те са в строго лимитирана серия от 1000 броя и всеки един от тях струва 750 евро. Каталогът е в 846 страници, на които са събрани от документи за ранната концепция от 1970 г. на двойката Кристо-Жан- Клод и за търсенето на подходящи места, до материалното реализиране и финалното 16-дневно осъществяване на проекта. Каталогът включва и парче 24х24 см от оригиналната жълта материя, с която бяха покрити кейовете. Въпреки високата цена на каталога обаче десетки италианци се струпаха на опашка пред художника в културния център в Изео, където той представи творбата, издание на германска издателска къща.

Преди година и половина Кристо реализира именно на Изео артистичаната си инсталация „Плаващи кейове”, която привлече над 1,2 млн.посетители. Жителите на общините около езерото са му безкрайно благодарни и до днес заради изживените емоции и заради световната слава, с която то се сдоби. И сега, както винаги, Кристо беше придружен от своя близък сътрудник – германският фотограф Волфганг Волц, както и от италианския експерт по изкуство Джермано Челант. Именно благодарение на него стана възможно осъществяването на проекта на Изео. Във вторник Кристо ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза по история на изкуството на Университета на Торино.

Теми: Култура, Светът