Модерната градска галерия в Поморие скоро ще бъде официално открита

Публикувана на 17 октомври 2016 | 10:07

pomorie-620x402

Поредният дългоочакван проект в Поморие вече е реализиран и ще бъде представен пред жителите и гостите на града на 01.11.2016 г. /вторник/ от 11.00 часа. Става дума за до скоро рушащата се сграда на старата митница, която бе реставрирана и преустроена в модерна градска галерия.

Основната цел на проекта бе да съхрани и популяризира културното наследство на община Поморие, като му осигури дом и предостави достъп за широката общественост. За реализирането на тази цел външният облик на сградата бе изцяло възстановен, а съществуващият фонд от движимо и недвижимо духовно богатство – дигитализиран, като съдържанието му се поддържа и обновява непрекъснато. С европейски средства се закупи и  необходимата техника – сървър, три сензорни електронно-информационни табла, 3D скенер с преносима графична станция за управление на процеса на дигитализация, софтуер и два мултимедийни прожектора.

В красивия двуетажен паметник на културата вече са изложени първите произведения на изкуството, но градската галерия ще бъде и място за провеждане на творчески срещи, пленери, камерни концерти и други подобни събития.

Изграждането на галерията се извърши по проект „Осигуряване на достъп до културно наследство и културни продукти в Община Поморие чрез отваряне за посещения на сгради с културно-историческа стойност и разработване на нови дигитални съдържания в областта на културното наследство“, като получи 100 % безвъзмездна финансова помощ по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП)  2009-2014 г.