Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Изписват имената на бургазлиите загинали във войните за национално обединение

Георги Дракалиев Да бъдат изписани имената на жителите на Бургас, които са загинали във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г, в основата на Паметника на незнайния воин пред Военен клуб – Бургас. Това предлага в докладна записка общинският съветник Георги Дракалиев.
„През настоящата година се навършват 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. Това са важни годишнини, които ние, признателните потомци следва да отбележим подобаващо“, мотивира се Дракалиев.
Той обръща внимание, че в Бургас все още няма паметник, посветен на загиналите бургазлии във войните за национално обединение. Повече от триста наши съграждани са дали живота си за свободата и освобождението на своите поробени братя, останали извън границите на родината.
“Имената на тези герои се знаят и те трябва да бъдат помнени. Техните имена трябва да бъдат поставени на видно място като пример и повод за гордост на гражданите и гостите на Бургас“, смята общинският съветник.
Той прилага и писмо от министъра на отбраната, който дава съгласие по паметника да бъдат извършени ремонтни, реставрационни и други дейности, съгласно чл.13 ал.2 от Закона за военните паметници, включително и в основата му да бъдат изписани имената на загиналите във войните за национално обединение 1912-1913 г. и 1915-1918 г, жители на Бургас.

Теми: Горещо, Култура, Политика