Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

За малки и големи: Бургас ще има научен детски център с планетариум

Снимка: Dariknews

Снимка: Dariknews

Община Бургас има осигурено външно финансиране за създаване на детски научен център с планетариум в Зоната за обществен достъп до пристанището. С разрешението на местния парламент изпълнението на проекта бе задействано днес.

Предвижда се детският научен център да бъде разположен на 1 и 2 етаж в сградата на Морска гара, а планетариумът непосредствено до нея. За изпълнението на проекта ще работят в синхрон Община Бургас, Пристанище Бургас, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Министерство на транспорта и Министерство на енергетиката. Привлеченото външно финансиране идва от компанията „Шел“.

Концепцията за детския научен център изготвя екипа на „Музейко“ – вече доказал се в България със своята креативност. Той ще включва различни зони и интерактивно оборудване в три направления:

1. Минало – където ще бъде предизвикан откривателският дух на децата.

2. Енергия – място за екологично обучение и експерименти.

3. Иновации – където децата да развиват своето въображение и да са в крак с новостите и тенденциите на 21 век.

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат. Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

Очаква се със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас. Той ще е с 8-метров купол и чрез 2D и 3D визуализации ще показва познатия ни космос. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки.

„Важно измерение на новия проект е неговият туристически потенциал“, подчерта кметът Димитър Николов. Според него детският научен център с планетариум ще е място, което с удоволствие ще посещават и деца от други български градове, както и техните родители.

Теми: Горещо, Култура, Образование