Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургазлия показва в Брюксел уникална инсталация за кирилицата

кирилица-инсталация Бургазлията Венелин Шурелов ще покаже интерактивната инсталация „Abecedarium Bulgaricum“ в Брюксел. Тя ще бъде представена на 8 януари в атриума на сградата Justus Lipsius – седалище на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Проектът е посветен на първото Българско председателство на Съвета през януари 2018 г. По традиция държавата, която поема ротационното председателство, разполага в пространството тематични произведения на изкуството.

За реализацията на проекта д-р Венелин Шурелов работи в сътрудничество със студенти и преподаватели в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия в София.

Инсталацията се състои от 30 кутии, всяка от които съдържа по една лазерно изрязана буква от азбуката. Специален сензор ще реагира при сядане и активира високоговорител, който ще произнася оригиналното звучене на буквата. През останалото време буквите се включват на случаен принцип.

Другият акцент от проекта е представянето на Владимир Димитров – Майстора с 25-минутен филм за големия български художник, създаден от д-р Шурелов през 2014 г. по покана на Фонд „13 века България“.

Венелин Шурелов е автор на забележителните и впечатляващи интерактивни инсталации на остров Света Анастасия, археологически комплекс „Акве Калиде“ и авиомузея в Сарафово.

Теми: Горещо, Култура