Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Борислав Чакринов, директор на ДТ „Адриана Будевска”: Посрещаме „София Филм Фест“ през март

Чакринов На 4 януари официално бе открит обновения бургаски театър „Адриана Будевска” в присъствието на премиера Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков, Вежди Рашидов, Мирослав Найденов и Лиляна Павлова. Ремонтът на сградата бе финансиран със средства по оперативна програма „Регионално развитие“ и започна през май 2011 г. След него театърът е с нова, модерна визия и съвсем скоро ще изненада жителите на Бургас с редица интересни събития. Повече за тях сподели пред GlobusNews директорът на „Адриана Будевска” Борислав Чакринов:

Г-н Чакринов, преди седмица официално прерязахте лентата на обновения театър „Адриана Будевска”. Успяхте ли да осъществите всички идеи от проекта?

–          Приключи етап на ремонта, защото винаги в една стара сграда има какво още да се желае. Не мога да кажа кога ще бъде следващият етап. Той ще е свързан с цялата административна част на сградата, сцената също има нужда от реконструкция. Досега  се занимавахме преди всичко с частта, в която комуникираме с публиката. Изцяло санирана е фасадата, покривът е ремонтиран, подменени са електрическата и ВиК инсталации, поставено е ново отопление. Работихме непрекъснато от май месец до средата на ноември. Беше  трудно, все едно да имаш майстори вкъщи. Успяхме да се справим със сроковете. Въпросният проект е много стар, естествено го актуализирахме след  дългогодишно ходене по мъките в търсене на инвеститор. Програми за регионално развитие дават възможности, които до този момент не сме имали.

От какво още има нужда бургаският театър?

–          Във фоайетата има нужда от мебели, огледала, от завеси… С министърът на културата Вежди Рашидов разговаряхме доста при посещението му в Бургас миналата седмица. В момента подготвям докладна за отпускане на средства и изработвам проект за довършване на ремонта.  Няма да е нещо генерално, но до лятото ще има още подобрения.

С какво се различава бургаският театър от останалите в страната?

– Твърдя, че  това е една от най-добрите сцени в България, особено след ремонта. Намалихме капацитета си със 100 места, което  икономически за нас е неудобно. Но така публиката се чувства по-комфортно. Огромен плюс е и реконструираната камерна зала, която отваря пред нас нови възможности. Имаме много добра сграда, уникален театър, а и наваксахме с  техниката. Заложихме на артисцизма и детайлите, защото „Адриана Будевска” не разполага с големи пространства. Разбира се, не винаги фантазиите се осъщестяват на 100 процента, а моите са наистина смели, дори развинтени на моменти. Има неща, които не успяха да се осъществят по една или друга причина, но гледаме напред.

След този мащабен ремонт, ще се завърне ли театралният фестивал „На брега” отново в Бургас?

–          Тази година не  бяхме готови да го организираме заради текущия ремонт. Когато нямаш дом, не можеш да каниш гости. Прескочихме 13-то издание на фестивала и есента ще осъществим  следващото поред. 2012 година е важна за нас – отбелязваме 100 години от основаването на бургаския театър. В тази връзка „На Брега” ще бъде едно от съпътстващите събития, с които ще отпразнуваме юбилея си. Планираме два пъти повече представления в рамките на събитието, поне 20, с възможност и за постановки на камерна сцена.

Какво се случва с идеята за общинско кино, което да се помещава в театъра?

–          Възнамеряваме през март да го открием официално с  10-тото издание на международния фестивал „София Филм Фест”. Предстои ни  монтаж на техниката, която вече е при нас. Община Бургас помогна много за това начинание, като отпусна 50 хил. лв. и ще направим пробни прожекции следващия месец. По този начин поставяме ново начало, театърът няма да стане кино, но подобна традиция би била добре дошла в живота на бургазлии. Например неделните вечери  може да има прожекции – предимно  студийни филми, европейско кино.

Редовно билетите за постановките в „Адриана Будевска са изчерпани седмици преди обявените дати. Временно явление ли е това?

–          В наши дни театрите са поставени в една съвършено нова ситуация заради театралната реформа. Ние на практика вече получаваме субсидиите си на база на продадени билети. За нас подкрепата на бургаската публика в това отношение е важна. Но истината е, че никога не сме се оплаквали от липса на обич и интерес от страна на бургазлии. Ако обаче говорим за цифри, през годините сме имали 25 хил. души публика, а за изминалата те бяха  52 хил. Голяма част от билетите за  представленията ни са продадени предварително, успяваме да реализираме около 180 представления годишно. И това никак не е малко.

Кои са предпочитаните заглавия от афиша на „Адриана Будевска”?

–          Залагаме на разнообразието от постановки, които разгръщат целия потенциал на актьорите ни. За първа година имаме детски представления. Родителите могат да водят децата си и на съботните постановки, а сега ни предстоят репетиции на още едно детско представление. Сред плановете ни са и  сериозно сътрудничество с ВИТИЗ, в Бургас биха могли да се представят дипломни спектакли на студентите от София.

Къде извън театъра може да ви открие човек?

–          Трудна работа е това, целият ми ден минава тук. Понякога ходя на постановки в Русия, София и други градове от страната, защото се изявявам и като режисьор. Идвам в театъра с  първите и си отивам с последните. Опитвам се през годините да запазя удоволствието от работата, която върша, възприемам я като игра. Когато човек играе, той не се уморява.

Христиана Димитрова

Теми: Водеща, Интервю, Култура