Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Белият кукер ще прогонва злото в Малко Търново на Сирни Заговезни

belia-kukerНа Сирни Заговезни (26.02.2017 г.), в Малко Търново се провежда Кукеров ден. Според местната традиция странджанският кукер е без маска и за това е наречен „белия кукер“.

Народният обичай Сирни заговезни е последният ден преди великденския пост. Той е свързан с християнския празник, на който Христос трябва да се роди наново /да възкръсне/. Едновременно с това в деня се кодира определена слънчева фаза. В случая обредността на странджанския кукер се изпълнява в периода на пролетното равноденствие. Кукера е Бога, който в обредната игра умира и възкръсва, като по този начин изиграва края и началото на живота на общността.

Празнуването на кукера без маска е част от Живото наследство на Странджа и негово проявление днес е празника, който ни предстои да изживеем. Белият кукер е влизал в домовете и оборите на нашите предци, изпълнявал е древни практики за гонене на злото и е носел благоденствие, здраве и берекет. Предците ни са вярвали, че когато хората забравят своите светци и празници и спрат да ги почитат, то те стават недоволни и отмъстителни, насочват към хората отрицателни въздействия. И обратно – когато са били зачитани с всеобщи празници, са носели на хората дълъг и щастлив живот.

Теми: Бургас, Култура, Малко Търново