Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

България е на първо място в ЕС по ръст в броя на нощувките за 2016 г.

angelkovaПо данните на Евростат за първите шест месеца от 2016 година за държавите от ЕС, България е на първо място по ръст в броя на нощувките за 2016 година, заяви в интервю министърът на туризма Николина Ангелкова. За първите 6 месеца той е бил с 8 млн. повече спрямо 2015 година. Това е ръст от 18%, който за момента ни нарежда на първо място сред всички 28 държави членки. Според министъра на туризма вече се работи в правилната посока, както с големите туроператори, така и с журналисти, участие по борси, за да бъде затвърден този устойчив ръст.

„Само за първите седем месеца на тази година имаме ръст и от половин млрд. лева в приходите, което е 15% в сравнение с миналата година. Така че всичко това за момента оправдава, че имаме една успешна година, рекордна година за българския туризъм за лятото на април-август месец, данните които имаме до момента показват над 5.1 млн. туристи или общо ръст около 20% за лятото. Очакваме и разбира се официалните данни за септември месец, но вярвам, че те ще бъдат също в рамките на един доста голям ръст в сравнение с миналата година. “ – казва още Ангелкова.

Според Министерството на туризма общо приходите за първите седем месеца са 1 млрд. 750 млн. евро или над 3 млрд. и 600 хил. лева, а ръстът е половин млрд. лева, т.е. 15%. До края на годината се очаква приходите да бъдат доста повече, а ръстът да се запази, което ще се отрази положително на българската икономика.

Теми: България, Водеща, Туризъм