Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Ще помогне ли местният парламент на най-голямата надежда на родния шахмат?

общински съветнициОбщинският съвет на Бургас да предостави финансови средства за участие на Световно първенство по шахмат за девойки в Монтевидео, Уругвай и на Европейско първенство по шахмат за девойки в Мамая, Румъния на състезателката на ШК „Бургас 64” Нургюл Салимова. Това предлагат в докладна общинските съветници от групата на ГЕРБ Калояна Живкова, Костантин Луков, Димитър Людиев и Георги Дракалиев.

През 2017 година Нургюл Салимова стана най-младата шампионка на България по класически шахмат за жени, като завоюва това звание едва на 13-годишна възраст. Освен това е шампион на страната и за девойки до 14 години. С тези постижения тя спечели правото да представлява България на световните и европейските първенства за жени и девойки до 14 години.

Поради липса на средства Нургюл Салимова изпусна възможността да представи Бургас и страната ни на Световното за жени в Техеран и Европейското за жени в Рига тази година.

Следващите елитни състезания са през месец септември 2017 г. – Световно първенство по шахмат за девойки до 14 години в Уругвай и Европейско първенство по шахмат за девойки до 14 години в Румъния. Необходимите средства за пътуването и участието на Нургюл Салимова в тези две състезания са 11 000 лева.

В Община Бургас е постъпило и писмо от председателя на ШК „Бургас 64” Живко Жеков. В него той заявява, че нужните средства за участие са непосилни за бюджета на клуба.

Според специалисти Нургюл Салимова е най-голямата надежда на българския шахмат към този момент.

Теми: Водеща, Спорт