Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Украйна обяви военно положение

украйнаНа извънредна сесия украинският парламент одобри указ на президента Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни от 28 ноември. Депутатите решиха президентският вот да бъде на 31 март. Гласуването е по кризата, възникнала с пленяването на три украински военни кораба и 24 моряци от руските сили при Керченския проток. Москва твърди, че те са влезли незаконно в нейни води, а Киев заговорничи със Запада за да предизвика конфликт. Според украинските власти инцидентът е нов етап от руската агресия срещу страната. По кризата заседава и Съветът за сигурност на ООН.

В телевизионно обръщение към нацията украинският президент Петро Порошенко посочи, че разузнаването на страната вижда сериозна заплаха от руска сухопътна инвазия срещу Украйна. Така той мотивира предложението си за въвеждане на военно положение след инцидента край Крим. Порошенко увери, че военното положение няма да наруши гражданските свободи или да доведе до отлагане на президентските избори догодина.

„Военното положение няма да застъпи и с един ден началото на изборната кампания. Никой, който държи на своята политическа партия и интереси повече, отколкото на нацията и украинските интереси, няма да има основания за нечисти политически спекулации“, заяви Порошенко.

Американският посланик в ООН Ники Хейли определи пленяването на украинските кораби като възмутително нарушение на суверенна украинска територия и арогантен акт, който международната общност трябва да заклейми. На извънредно заседание на Съвета за сигурност по кризата Хейли подчерта, че Вашингтон ще запази санкциите срещу Москва заради Крим, а по-нататъшна ескалация от руска страна само ще влоши нещата.

„Президентът Тръмп многократно е казвал, че Съединените щати биха приветствали нормални отношения с Русия, но незаконни действия като последните продължават да правят невъзможно постигането на тази цел“, посочи Хейли.

Руският представител Дмитрий Полянски – заместник-представител на Русия в ООН, обвини Украйна, че е планирала инцидента и заподозря предизборни намерения на Порошенко.Според него Киев е нарушил международното право и само благодарение на професионализма на руските патрули не е имало жертви. „Налице е най-груба провокация, другo определение не мога да си представя, а вие съзнателно я прикриватe. Вашите действия, включително подкрепата за украинската версия за случилото се изостря обстановката, включително в Източна Украйна“, каза той.

 

Теми: Политика, Светът