Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Турският премиер Ердоган спря Twitter

Реджеп Тайип ЕрдоганТурският премиер Реджеп Тайип Ердоган блокира достъпа до Twitter от територията на страната и заплаши да направи същото с Facebook и Youtube. Ройтерс съобщи, че в микроблогинг платформата не може да се влиза от полунощ в четвъртък.  В Twitter преди време изтекоха записи на разговори на премиера, които го уличиха в корупционни схеми. Правителството поиска от сайта да премахне линковете, но това не бе направено. Социалните мрежи са основен инструмент в организацията на антиправителствените протести и опозицията.
„Имаме съдебно разпореждане. Ще изкореним Туитър. Не ме интеррессува какво ще каже международната общност. Всички ще видят силата на Турската Република“, каза Ердоган в Бурса вчера, цитиран от „Хюриет“.
При опит да бъде отворен сайтът, потребителите виждат съобщение от турския телекомуникационен регулатор, който споменава съдебното разпореждане, даващо право на правителството да забрани достъпа до платформата. Турски журналист разказа, че забраната е влязла в сила постепенно след полунощ, в зависимост от интернет доставчика. Разпореждане е издадено от 4 различни съдилища и така задължават всички доставчици, както и мобилните оператори, да прекратят достъпа през своите мрежи.
Ройтерс цитира представител на Twitter, според когото компанията разследва случая и още няма официална позиция. Сайтът веднага предложи алтернативен достъп на потребителите си от Турция, но го направи чрез туит и вероятно те няма как да го видят. „Турските ни потребители могат да изпращат туитове чрез SMS. За абонатите на Avea и Vodafone изпратете текст START на номер 2444. За абонати на Turkcell изпратете текст START на номер 2555“, гласи съобщението.
По време на протестите за парка Гези миналата година Ердоган нарече социалните медии „най-голямата злина за обществото“. През февруари турците отново излязоха на протести на площад Таксим и отново имаше жертви на сблъсъците с полицията. На 30 март ще се проведат местните избори в Истанбул.
Източник: standartnews.com

Теми: Политика, Политика - Интервю