Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Три пенсионерски клуба вече по-информирани за алоизмамите след срещи с депутати от ГЕРБ-Бургас

carevo1812_22

Действителни случаи от практиката си и най-често използваните примамки от телефонните измамници представиха пред пенсионери от Царево началникът на Районното управление в града Красимир Киров и колегата му от група „Криминални престъпления“ Георги Дуков заедно с народния представител от ГЕРБ Диана Саватева.
Пенсионерският клуб в Царево е третият в областта, в който през последните седмици се провежда среща във формат служители на МВР – депутат от ГЕРБ, чиято цел е превенция срещу телефонните измами. Началото бе поставено в Поморие по идея на народния представител Ася Пеева.
Дори интелигентни и информирани хора могат да попаднат в мрежата на ловките алоизмамници трябва да използваме различни форми и всеки повод, за да предпазим най-уязвимата група – възрастните хора, коментира Диана Саватева, която е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 44-ото Народно събрание.
Красимир Киров разказа как криминалистите от РУ-Царево са успели буквално за няколко часа да предотвратят измама за солидна сума пари и да я върнат на пострадалото семейство. Това е най-бързо разкритата алоизмама на територията на страната. Случаят бе сред най-широко отразените в медиите през лятото, а жертвата в него бе дете.
Членовете на пенсионерския клуб споделиха в какви рискови ситуации са попадали самите те. Оказа се, че възрастните хора са под прицела не само на телефонните престъпници, но и на мошеници, които обикалят малките селца из Странджа и предлагат ремонти първоначално на ниски цени, но в хода на работата увеличават сумите няколкократно.
Полицаите им дадоха кратки указания как да постъпват в такива случаи и ги посъветваха да се възползват не само от познатия номер за спешни случаи 112, но и от телефона на Районното управление в града 0590/52005.
„Много харесах идеята за срещи очи в очи на пенсионерите с представители на полицията и с депутат, затова реших да се присъединя към нея, като журналист съм работила по доста случаи, част от които споделих в Царево. Призовах всеки един от присъстващите, ако получи съмнително обаждане, да си спомни за този наш разговор и изпълни препоръките на криминалистите“, обобщи Диана Саватева.
Следващата среща от инициативата „Заедно срещу алоизмамниците“ ще бъде на 28 декември в пенсионерски клуб в бургаския ж.к. „Изгрев“. В нея ще се включи и пресаташето на ОДМВР – Бургас Цветелина Рандева.

Теми: Водеща, Политика, Царево