Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Трима бургазлии влизат като зам.-министри в новото правителство

Министерски съветМинистър-председателят Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на 10 заместник-министри. Сред тях има и трима бургазлии. Предложенията са на съответните министри, които сами са избрали екипите, с които ще работят, уточняват от пресцентъра на МС.

В Министерството на труда и социалната политика заместник-министри стават Зорница Русинова, която до януари 2017 г. бе социален министър, и Росица Димитрова. Зорница Русинова е бургазлийка, тя пое МТСП, след като Ивайло Калфин подаде оставка през 2015 година. По всеобщо наблюдение се справи отлично с трудния ресор, заради това бе изненадващо, че не и гласуваха отново доверие, но сега Русинова все пак ще стане част от МТСП.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са назначени Деница Николова, която от ноември 2014 г. до януари 2017 г. заемаше същия пост, и Малина Крумова – вицепремиер по еврофондовете в последния служебен кабинет.

Заместник-министри на околната среда и водите стават Атанаска Николова, заемала поста от август 2014 г. до декември 2016 г., и народният представител в 40-ото Народно събрание Николай Кънчев, който в последните години работи в частния сектор. Атанаска Николова е бивш зам.-кмет на Бургас, беше зам.-министър в две правителства – второто служебно на Росен Плевнелиев и „Борисов 2“. Тя изненадващо напусна преди година и обяви, че ще се реализира в частния сектор. Сега отново попада в МОСВ, явно, за да запълни квотата на ГЕРБ във ведомството, което е под управлението на коалиционния партньор от „Обединените патриоти“.

Велик Занчев е назначен за заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От 2014 г. до момента е председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Магистър по финанси от УНСС.

Александър Манолев ще бъде заместник-министър на икономиката, а Жечо Станков – на енергетиката. Манолев е бил заместник-министър на туризма в периода 2015 г. – 2016 г., а след това става председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Жечо Станков е бил заместник-министър на енергетиката в периода 2015 г. – януари 2017 г. Той бе депутат до миналата седмица, но подаде оставка и още тогава бе ясно, че ще влезе в МС.

В Министерството на младежта и спорта заместник-министър става Ваня Колева. В периода 2014 г. – януари 2017 г. е парламентарен секретар на ведомството. Завършила е Треньорския факултет – лека атлетика, в Националната спортна академия „Васил Левски“.

Теми: Водеща, Политика