Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

„Сова Харис“: При избори днес – ГЕРБ с 23%, БСП с 15,2%

избори6 политически сили имат шанс да попаднат в следващия парламент, показва изследване на агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания „Сова Харис“, проведено по поръчка на БГНЕС. Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП – 15,2%. На трето място е ДПС с 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с подкрепата на 2,7%.

„За АБВ трябва да се отбележи, че се намират на ръба за преодоляването на 4-процентовата бариера. По същество това разпределение на нагласите в значителна степен повтаря разпределението от изборите за Европейски парламент през май т.г“, сочи анализът на „Сова Харис“. Малка е вероятността в следващото Народно събрание да влязат представители на националистическите формации. За „Атака“ биха гласували 1,3%, а за НФСБ – 1%.

16,6% не са решили за кого да дадат гласа си, а 17,7% заявяват, че няма да упражнят това си право.

В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: Бойко Борисов с 48,1%, Сергей Станишев с 27,2%, Лютви Местан с 21,7%, Георги Първанов със 17,1%, Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е с 12,9%, и от Ахмед Доган – с 9,7%.

„Този факт можем да си обясним с обстоятелството, че това са хората, от чиито действия и компетентност зависи вземането на най-важните решения в държавата. В челната десетка намират място и действащите към момента президент и министър-председател“, отбелязват от „Сова Харис“.

От „Сова Харис“ подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи – неустойчива. „Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Болшинството от избирателите не намират политически субект, на когото да гласуват доверие да ги представлява. В тази ситуация на данните от социологически изследвания трябва да се гледа като

Теми: България, Политика