Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Семир Абу Мелих представи в Карнобат две нови идеи за здравеопазването

Кандидатът за народен представител от  бургаската листа на ГЕРБ  Семир Абу Мелих се срещна с представители на лекарското съсловие в Карнобат. Срещата бе организирана от общинския координатор на партията и кандидат-депутат Владимир Крумов. Като знак за липса на дистанция помежду им, Абумелих предпочете да събере лекарите в местно кафене, а не в стандартните за подобни срещи зали. Какво е свършил по време на двата мандата, в които бе депутат и какви бъдещи задачи си е поставил, в случай, че отново пристъпи прага на Народното събрание бяха сред основните теми за разговор.

семир-карнобат

Идеята за демонополизация е отдавна позната на лекарската гилдия, но за присъстващите бе интересно да се запознаят с детайлите, които предвижда Абумелих. Създаването на мрежа от бюджетни болници, в които лекарите са на фиксирани заплати и единствената им грижа е здравето на пациента е основата в идеята на кандидат- депутата. Според негови изчисления подобни фиксирани заплати могат да бъдат в порядъка от 4000 до 6000 лв. От друга страна ще бъде създадена мрежа от частни болници, които да работят на собствени цени и да се борят за пациентите си. Абумелих смята, че така пазарът на здравни услуги ще се саморегулира и заведенията, които имат недостатъци, или ще ги отстранят, или ще отпаднат по естествен път. „В основата на всичко е повишаването на качеството на здравеопазването в България и разпределянето на финансовата тежест между няколко платеца, сред които не е пациентът.“ поясни кандидат-депутатът.

По време на разговора Семир Абу Мелих лансира две свои нови идеи, които биха могли да подобрят здравеопазването. Според него при автомобилни катастрофи с пострадали хора, застрахователят би могъл да покрива не само повредите по автомобила, но и разходите по лечението на жертвите. „Застрахователите в момента генерират огромни печалби от застраховка „Гражданска отговорност“, но отговорността в действителност е частична. Не е лошо да се помисли дали с част от тези печалби не биха могли да се покриват разходите на пострадалите от действията на застрахования.“ смята той. Другата му идея цели организиране на фонд за лечение на болестите, причинени от тютюнопушенето, който би могъл да бъде финансиран от цената на цигарите. „Въпреки че съм страстен пушач, смятам, че е справедливо процент от парите, които даваме за цигари, да отиват за здраве.“ поясни Абумелих.

 

Теми: Водеща, Политика