Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Плевнелиев назначи членове на ЦИК, парламентът – на друго мнение

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака“ и ДПС, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ, се посочва в съобщението.
В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент – един от НДСВ и един от Синята коалиция. „Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията“, се казва още в съобщението на прессекретариата.
Междувременно след няколко часови дебати парламентът избра ръководство на новата Централна избирателна комисия. Депутатите избраха предложението на БСП Ивилина Алексиева за председател на ЦИК. Преди това народните избраници отхвърлиха предложението на ГЕРБ за шефското място – Маргарита Златарева. За главен секретар беше избрана предложената от ДПС Севинч Солакова.Парламентът избра предложението на „Атака“ за зам.-председател на ЦИК да бъде назначена Мария Мусорлиева. Депутатите отхвърлиха предложената от опозицията Златарева и за зам.-председателското място. Въпреки поисканото от ГЕРБ прегласуване и призива емоциите да бъдат овладени, а ръководството да бъде избрано, това не се случи. Ситуацията доведе до нов скандал, а депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала.

Теми: България, Политика