Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Мей надделя в парламента, „Брекзит” остава на 29 март

Тереза МейБританският премиер Тереза Мей категорично надделя в парламента над противниците си за излизането на Великобритания от ЕС. Британските депутати отхвърлиха с 322 срещу 290 гласа предложението, внесено от опозиционната лейбъристка депутатка Рейчъл Рийвс за отлагане на „Брекзит” – победа за премиера Тереза Мей, която бе против.

Преди това те гласуваха и срещу поправката към законопроекта за излизането от ЕС, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която щеше да даде на парламента правото да отложи „Брекзит”. Отхвърлен беше законопроекта, внесена от Доминик Грийв, целящ да даде на парламента по-голям контрол над излизането на Великобритания от Европейския съюз, позволявайки на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера с ЕС.

Мей бе изразила опасения, че така ще бъде узурпирана ролята на изпълнителната власт.

Одобрение не получи и предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне „Брекзит” без сделка. С 327 срещу 296 гласа депутатите отхвърлиха и поправка към законопроекта за излизането на Великобритания от ЕС, предложена от лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, призоваваща парламента да обмисли варианти за предотвратяване на „Брекзит” без сделка, включително постоянен митнически съюз и втори референдум.

Депутатите одобриха предложеното допълнение към договора за излизане от ЕС, според което правителството трябва да потърси гаранция, че няма да се стигне до „Брекзит” без сделка. Предложението беше одобрено с 318 срещу 310 гласа. От текста обаче не става ясно каква ще е тази гаранция и как ще бъде постигната.

Също на ръба мина и единственото предложение, което Тереза Мей подкрепи преди гласуването – с 317 срещу 301 гласа. То призовава правителството да промени спорния предпазен механизъм за ирландската граница, който беше основната причина оригиналният план на Мей за „Брекзит” да не мине в парламента. Според текста, ако предпазният механизъм бъде заменен с „алтернативни мерки”, депутатите ще подкрепят премиера.

Междувременно обаче говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че „предпазният механизъм е част от споразумението за излизане, което не подлежи на предоговаряне”

Теми: Политика, Светът