Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Кметът на Айтос използва поставено лице, за да прокара свой проект за бюджета

Въпреки заканите си от предишната сесия, днес главният финансист на общината все пак проговори на общинския съветник Пенчо Желев

Въпреки заканите си от предишната сесия, днес главният финансист на общината все пак проговори на общинския съветник Пенчо Желев

На какво е готов кметът на община Айтос Васил Едрев, за да постигне това, което си е наумил? Отговорът на този въпрос стана ясен днес в залата на Общинския съвет по време на поредната порция разгорещени дебати. Причината за тях – решението на градоначалника да върне отново за обсъждане в местния парламент проекта за Бюджет за 2014 г. Припомняме ви, че на 20 февруари по време на сесия общинските съветници от ГЕРБ направиха предложение на база заложени приходи и разходи – местните приходи да бъдат увеличени с 414 650 лв., като бъдат базирани на изпълнението и отчета на миналогодишният отчет. Аргументираните и важни за развитието на община Айтос предложения на групата на ГЕРБ бяха гласувани и включени в Бюджет 2014, въпреки липсата на разбиране от страна на кмета на общината. В отговор на мотивите за връщане на бюджета, 14 съветника внесоха свое становище по казуса. От наши източници научихме, че малко след приемането на проекта за бюджет миналия месец, е последвала масирана атака от страна на общинския кмет, в това число и от депутати от управляващи партии към общинските съветници с цел да бъде подкрепено първоначалното предложение на общинска администрация. Какви точно са били тези разговори и какво точно е обещавано, може само да гадаем, но резултатите са на лице след днешната сесия.

Петър Янев (вдясно) се оказа в ролята на говорител на кмета

Петър Янев (вдясно) се оказа в ролята на говорител на кмета

Днес, месец по-късно, кметът Едрев реши да приложи добре познат в политическите среди похват – намери си говорител. Вместо него, днес в залата на ОбС-Айтос като защитник на първоначално предложения проект за бюджет от администрацията се изяви Петър Янев – общински съветник от СДС. Парадоксално, от трибуната на местния парламент, той обяви с нескрита гордост своите завидни познания в сферата на финансите. Оказа се, че Янев е специалист по бюджет” със средно образование и завършен тримесечен курс по счетоводство през далечната 1992 г. Той представи на своите колеги скорострелно написан на 19 срещу 20 март проект за Бюджет 2014г. на общината, с входящ №ОбС 124/20.03.2014 г. Интересното обаче е, че той едно към едно коренспондира с първоначалното предложение на общинска администрация.

Друг любопитен факт, показващ как кметът избягва да спазва правила, които не са по вкуса му, бе демонстриран в залата. В мотивите си за връщане на Решението от февруарската сесия кметът посочва, че същото не е било разглеждано в комисиите на ОбС-Айтос. Днес обаче бе извършено същото процедурно нарушение без възражения от негова страна. Всички съветници получиха и се запознаха с проекта на Петър Янев в зала. Това автоматично препраща към докладна от групата на ГЕРБ, която бе отхвърлена още през ноември 2012 г. Тогава съветниците от партията предложиха:  „По време на заседанието на Общинският съвет не могат да се правят нови предложения по същество на внесения проект или да се предлага изменение и допълнение на текстове, по отношение на които не е изразено предварително становище по законосъобразността им”.

В крайна сметка предложения проект от Петър Янев получи подкрепа в зала от 16 общински съветника.

В него обаче липсва и Решение №466 на ОбС Айтос, с което в Годишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост  бе прието в т.2 завишаване  със 100 хил.лв. В приложение №3 отново липсва поименно разпределение на разходите за изграждане,  ремонт  и поддържане на уличната мрежа, което е в нарушение на  чл.94, ал.3, т.6 от Закона за публичните финанси,. Според него „разчетите за разпределението на целевата субсидия за капиталови разходи, определена със закона за държавния бюджет за съответната година, по обекти за строителство и основен ремонт, за придобиване на материални и нематериални дълготрайни активи и за проучвателни и проектни работи, включително за съфинансиране и за плащания по заеми за капиталови разходи”.

 

Теми: Айтос, Бургас, Политика