Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

И.Вълков:До 500 лв.глоба предвиждат промените в Закона за движение по пътищата за хората с увреждания

Иван ВълковЗа промените, които се предвиждат в Закона за движение по пътищата за хората с увреждания и за това какво се е случило през първите седмици отновата година в Бургас и региона репортер на Радио „Фокус” разговаря с Иван Вълков, председател на транспортната комисия в парламента и бургаски депутат от ГЕРБ.
Г-н Вълков, какви промени предвиждате в Закона за движение по пътищата за хората с увреждания?
Проектът за допълнения и изменения в Закона за движение по пътищата предвижда няколко по-важни изменения, като повечето от тях се отнасят за хората с трайни увреждания. Уеднаквява се терминологията за лица с увреждания. Това са лица с трайни увреждания, като там точно се казва кои от тези хора са хора с трайно увреждане. Човек с трайно увреждане е лице, което е до степен на увреждане до 50 или над 50 на сто. Предлага се промяната в разпоредбата по отношение на паркирането на местата определени за автомобили, обслужващи тези хора и начините, които ги улесняват за паркирането, както и съответно административно-наказателните разпоредби по отношение на глобите за лица, които паркират на такива места. Това е често срещано явление, което не е добре да продължава по този начин, и затова глобите в тази насока се увеличават и могат да достигнат до 500 лева. Смятаме, че това ще е сериозна мярка и ефекта от нея ще е видим.

-Казахте, че глобите ще достигнат до 500 лева, а от колко ще започват?
Не е казано от колко, но това предстои да бъде разгледано. Между първо и второ четене на закона обикновено се решават крайните стойности, но при всички положения няма да е по-малко от 200 лева. Поне такава е нагласата в комисията.
Кога смятате тези промени да влязат в пленарна зала?
Най-вероятно до края на месеца ще влезе за първо четене, след което ще мине между първо и второ четене и най-рано до края на февруари или първите две седмици на март ще бъде приет законопроектът, тъй като той няма много дискусионни текстове. Също така има и едно предложение за включване в червено-белия бастун, тъй като за слепите и глухи хора това е техен символ в другите държави в ЕС. Това е добър начин за сигнализация и все пак чрез него водачите на МПС-та ще могат малко или много да имат една допълнителна сигнализация, с която предварително да могат да реагират и е добре в тази насока. Другите предложения са по отношение на ползването на безопасните колани. Да се разреши на лица, които управляват автомобили без такива колани, да го правят поради някакви физически увреждания. Има хора, които е невъзможно да сложат колани, и не е етично, и не е добре те да бъдат санкционирани и от тази гледна точка е направено това предложение. Вероятно ще възникнат някои други предложения от страна на народни представители, но на този етап са това.
Какви положителни неща се случиха за Бургас през първите седмици от новата година?
През изминалите седмици имаше няколко теми, които според мен, бяха важни за Бургас. Една от тях е относно пристанището в Бургас, което даде един много добър финансов резултат за миналата година. То реализира над 8 млн. лева печалба, като се има пред вид, че само до преди две години и половина септември месец 2009 година то беше на 6 млн.и половина лева загуба и успя за един кратък период сравнително да изчисти загубите, да консолидира редиците и вижте какви резултати е постигнало в момент на криза. Смятам, че това е един изключително добър резултат при положение, че Варна има почти двоен оборот, а печалбата е по-малка отколкото на Бургас и е несъизмеримо, което означава, че има доста добра ефективност от страна на Бургас. Друга положителна новина е сключването на предварителни договори от страна на министерството на транспорта и информационните технологии в България и министерството на транспорта на Руската Федерация относно за полетите Москва-Варна и Бургас. До преди две години те бяха седем на седмица. Миналата година станаха 14 и въпреки негативните публикации в пресата и трудностите, които имаха някои частни компании, сега след по-малко от месец стана ясно, че за 2012-та година полетите по всяка една от линиите ще станат 21 на седмица. Това ще доведе до увеличаване на капацитета на линиите, до по-добро обслужване, увеличаване на туристическия поток. Смятам, че това е една изключителна добра и позитивна новина за нашия регион.
По някакъв начин държавата спомогнала ли е за това?
Разбира се, че е помогнала. При тази криза, която тогава беше в продължение на няколко дни на уикенда, министърът на транспорта присъства на нашето летище, аз също бях на тези разговори заедно със зам.-министъра на икономиката и туризма. По време на тези разговори бяха решени проблемите по възможно най-бързия начин, присъства и зам.-министър на Руската Федерация. Беше отпуснат правителствения самолет по разпореждане на премиера за извозване на туристи, които бяха блокирани на летището. Близо 100 души излетяха тогава. Това бяха майки с деца, възрастни хора, хора, които имаха някакви проблеми. Смятам, че благодарение на изключително бързата намеса на държавата и на хората от бранша, защото много хотелиери поеха тези пътници, които не могат да бъдат извозени, да бъдат изхранвани в този период от няколко дни и цялата тази намеса на цялата общественост, на правителство, на бранша показа, че ние можем да реагираме много адекватно, но за да не се стига до това положение, ще има вероятно някакви промени, ще бъдат взети мерки в тази насока в министерството на икономиката.

Теми: Бургас, Политика, Политика - Интервю