Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Депутати поискаха ограничаване достъпа на погребални агенти до УМБАЛ-Бургас

25529939_10215891340495716_1277669124_n
За ограничаване достъпа на погребални агенти до района на УМБАЛ-Бургас и по-силен контрол настояха бургаските депутати от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Диана Саватева и Галя Василева в среща с изп. директор на най-голямото здравно заведение в региона д-р Бойко Миразчийски. На нея присъства и заместникът му д-р Светлозар Георгиев.
Д-р Миразчийски запозна народните представители с последните предприети мерки в тази насока. Ръководството на УМБАЛ-Бургас е подготвило заповед, регламентираща извеждането на телата на покойниците от болницата. Според нея тленните останки ще бъдат предавани само и единствено на преки наследници или на техни лично упълномощени представители.
Началникът на Отделението по съдебна медицина д-р Галина Милева подчерта, че проблемът с натрапчивото присъствие на служители на погребални агенции е от години въпреки многократните сигнали до МВР. Периодично са извършвани и проверки на работещите в болницата за паралелни трудово-правни отношения с погребални агенции, но не са констатирани нарушения.
Хора от агенциите и чакащи катафалки нямат място пред отделението по съдебна медицина, категорични са депутатите. Според тях е необходима проверка от Главна инспекция по труда, за да се установи по безспорен начин имали служители и на „Бърза помощ“ с паралелни договори във фирми за погребения.
Ръководството на УМБАЛ-Бургас и депутатите от ГЕРБ обсъдиха възможността да бъде установен контролно-пропускателен режим за територията болницата. По този начин ще се ограничи възможността за безконтролно пребиваване пред отделенията на външни лица. На близките на покойниците ще се даде възможност да открият контактите на всички погребални агенции в града на специално информационно табло.
Народните представители приеха да инициират последващи срещи с общинските съветници и местната администрация за обсъждане на вариантите за регламентиран достъп до територията на болницата. Това вече е практика в други големи градове като Варна и София.
Д-р Милева прие поканата на Диана Саватева за разговор по новия Законопроект за гробищата, гробищните паркове, погребенията, крематориумите и погребалната дейност, един от вносителите на който е бургаският депутат. В него се уреждат много от спорните моменти в погребалната дейност, функционирането и поддръжката на гробищните паркове.

Теми: Водеща, Политика