Възстановяват имената на почетните граждани на Бургас от преди 1945 г.

Публикувана на 7 юни 2018 | 21:11

Да се възстановят имената на Леандър Льо Ге, Николай Гартвиг, д-р Андрея Нидер, Конт д‘Андрованди и митрополит Симеон Варненско-Преславски в официалния списък на почетните граждани на Бургас. Това предлага в докладна записка общинският съветник Георги Дракалиев.
Георги Дракалиев На интернет-страницата на местния парламент има специален бутон с надпис „Почетни граждани на Бургас“. Кликвайки върху него, всеки посетител може да се запознае със списъка, съдържащ имената на носителите на това високо отличие.
„Преглеждайки този списък, веднага прави впечатление, че първото име, записано в него е едва от 1945 г. Но Бургаската градска община съществува от 1878 г. и е известно, че е удостоявала чуждестранни и български граждани с титлата „Почетен гражданин“ и преди 1945 г.“, пише в мотивите към докладната Дракалиев.
Проверката, която той е направил във фонда на Бургаската градска община, съхраняван в Държавен архив – Бургас показва, че в периода от Освобождението на България до края на Втората световна война, Бургаският градски общински съвет е дал титлата „Почетен бургаски гражданин“ на:
– Леандър Франсоа Рене Льо Ге – френски вицеконсул в Бургас от февруари 1879 г. до май 1882 г., с решение по протокол N: 25 от 9 октомври 1882 г.;
– Николай Генрикович Гартвиг – руски вицеконсул в Бургас от 1879 г. до май 1884 г., с решение по протокол N: 23 от 16 май 1884 г.;
– Д-р Андрея Нидер – лекар в Бургас от 1872 г., градски лекар до март 1895 г., с решение по протокол N: 15 от 6 юли 1898 г.;
– Матийо Жак Конт д‘Андрованди – френски вицеконсул в Бургас, с решение по протокол N: 26 от 6 октомври 1898 г.;
– Симеон – митрополит Варненски и Преславски от август 1872 до октомври 1937 г., с решение по протокол N: 25 от 3 август 1937 г.
На 6 юли т.г. се навършват точно 120 години от решението да се даде на
д-р Нидер титлата „Почетен гражданин на Бургас“. По този повод общинският съветник е проучил български и чужди документи и е открил данни за произхода, месторождението, семейството и поданството на д-р Нидер, които до този момент са неизвестни на изследователите. Всичко това се очаква да бъде издадено тези дни под формата на научна публикация.
Георги Дракалиев завършва докторантура по история във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“.
Дракалиев е областен лидер на ВМРО, част е от групата на ГЕРБ в Общински съвет – Бургас.