България ще открие генерално консулство в Ерусалим

Публикувана на 5 септември 2018 | 13:51

40694472_2275709369323787_5253242433235320832_nПремиерът Бойко Борисов обяви, че България ще открие генерално консулство за целия Израел, което ще се намира в Ерусалим. Това стана по време на съвместната му пресконференция с израелския му колега Бенямин Нетаняху. Борисов е на двудневно официално посещение в близкоизточната страна.

Преди малко повече от два месеца Нетаняху обяви, че България ще открие почетно консулство в Ерусалим. Той изрази надежда, че това ще доведе до бързото откриване на официално българско посолство в града. В средата на май САЩ премести посолството си от столицата Тел Авив в Ерусалим, след което Израел призова всички страни да направят това.

Двамата премиери са разговаряли за киберсигурността и общите усилия за справяне с тероризма. Според Борисов „с едно хвърчило могат да направят ужасни поразии“ и затова трябвало да се въздейства върху хората с помощта на интернет. „Паралелно с всичко, трябва да се преборим с мозъците на хората и да разберат, че за всеки от нас е много важна религията, но също така са важни мира и разбирателството“, подчерта Борисов и покани Нетаняху да посети България.

„Много хора пътуват между Израел и България. Всеки ден има минимум по 5 самолета за България и обратно“, допълни премиерът.

Снимка: Фейсбук