Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургас – домакин на широк дебат за новия Закон за движение по пътищата

„Търсим полезни предложения, който да използваме и анализираме, за да се прецизират разпоредбите, касаещи движението по пътищата в България – нещо, което засяга пряко всеки един от нас.“, това каза народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков по време на широкото обсъждане на трите законопроекта, отнасящи се до движението по пътищата в България. В качеството си на член на Комисията по транспорта в 44-то НС и експерт, той организира дискусия в Бургас, която е част от серия срещи относно проектите за Закон за движение по пътищата, Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства.
disc-burgas876567

За обсъждането на новите текстове в морския град пристигнаха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Домакин на събитието бе областният управител Вълчо Чолаков.
Основен отговарящ за новия Закон за движението по пътищата е МВР. Там попадат административно-наказателните разпоредби т.е. наказанията, глобите и санкциите, които са свързани с неспазването на закона и контрола по пътищата, извършван върху водачите на моторни превозни средства и върху тяхното техническо състояние. Другите два проектозакона – Закон за водачите на моторни превозни средства и Закон за пътните превозни средства, ще попаднат под обхвата на Министерството на транспорта. При разделянето и специализирането им се цели разграничаване на функциите, отговорностите и контрола.
„Към момента имаме един много голям закон с много отговорности, споделени между МВР, Министерствата на транспорта, регионалното развитие, здравеопазването и образованието, а взаимодействието между всички тях е особено сложно.“ – заяви Иван Вълков при откриване на дискусията.
Предложените нови текстове описват ясно отговорностите по ремонтите и поддръжката на моторните превозни средства както и закупуването на резервните части чрез съставянето на електронни регистри.
Засегната бе темата за пътната маркировка и сигнализацията. Едно от конкретните предложения, което бе подкрепено от участниците, касае премахването на изискването за надпис „Погледни“ на пешеходните пътеки тип „Зебра“. Сериозно внимание бе отделено на темата за закрилата на хората с увреждания като участници в движението по пътищата. Представители на автоинструктурите акцентираха върху проблемите и нуждата от усъвършенстване на процеса за обучение на бъдещите водачи и настояха Министерството на образованието да вземе по-активна роля в политиките за пътна безопасност.
Министър Радев подчерта, че заедно с екипа си ще продължи да участва в подобни предварителни обсъждания на законопроектите в различни градове. Според него по този начин се стеснява кръгът на грешките още преди решаващото внасяне на законите в Народното събрание.
В дискусията в Бургас се включиха депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев, Диана Саватева, Ася Пеева, началникът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски, гл. секретар на ИА „Автомобилна администрация“ Дамян Войновски, директорът на ОДМВР Бургас комисар Калоян Калоянов, представители на КАТ, Асоциация на обучаващите водачите на моторни превозни средства, СБА Бургас, превозвачи и неправителствени организации.
disc-burgas87656678

Теми: Водеща, Политика