Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургас домакин на разписването на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“

Кметът на Бургас Димитър Николов и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков откриха днес в Експозиционен център „Флора Бургас“ международната конференция „По пътя към почти нулевоенергийни сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България“. Събитието е част от календара на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
stankov-nikolov-norway
„Измина изключително важна седмица като част от българското председателство“, каза при откриването на форума заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. „Имахме възможност да договорим европейските цели за енергийна ефективност – 32,5 процента до 2030 г. за възобновяема енергия и досието за управление на енергийния съюз, което ще предостави инструментите на държавите-членки да изпълнят тези цели. Едно е ясно – до 2030 г. в сектор енергетика няма да се спира да се говори за България като държавата-членка затворила тези така важни преговори. През месец април получихме възможността да ни бъде одобрена концепцията във връзка с новия програмен период на Норвежката програма. Днес е изключително важен ден да се подпише така важния документ за програмното споразумение между финансовия механизъм и националното координационно звено“, допълни Станков.

„Подписвайки този важен документ, ще можем да стартираме новия програмен период на норвежката програма с два пъти по-голям бюджет в рамките на 33 млн. евро, с два пъти повече шанс за развитие на енергийната ефективност, възобновяемата енергия и енергийната сигурност. Неслучайно днес правим събитието в Бургас, тъй като през предния програмен период градът се превърна в един от символите на програмата, изпълнявайки един от най- големите проекти и давайки шанс с новата отоплителна инсталация на над 3000 деца в детски градини и училища. В новия програмен период ще се съсредоточим отново да даваме 100 % грант на общините, като абсолютно всички общини ще бъдат допустими по програмата“, каза още заместник-министърът на енергетиката.

От своя страна кметът на Община Бургас Димитър Николов заяви, че за представителите на местната власт е изключително важно да са информирани за това, как са дефинирани целите и конкретните задачи по отношение на следващия програмен период, за да се възползват от възможностите на програмата – „За което искам лично да благодаря на заместник министър Станков, защото благодарение на неговите усилия имаме тази възможност. Бургас в предния програмен период събра смелост и заяви апликационна форма към най-големия проект за решаване на енергийната ефективност на най-многобройния ни жилищен комплекс. Основните училища и детски градини десетки години наред прекомерно ползваха енергия и това изключително много утежняваше техния бюджет. Затова, подготвяйки проекта за решаване на проблемите с енергоносителите и ефективното пренасяне на топлина до тези обществени сгради ние успяхме да намалим разходите и да се подобри качеството на топлината в няколко учебни заведения. Натрупаният опит ни дава възможност в следващия период да се възползваме от програмата с подготовка на проекти към по-интелигентни решения“, каза в приветствието си кметът Димитър Николов.

По време на конференцията беше подписано Програмно споразумение по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за изпълнение на програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ между Комитета на финансовия механизъм, създаден от страните-донори и Националното координационно звено към Министерския съвет.

Програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Тя разполага с финансов ресурс от близо 33 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ. Това е двойно увеличение на средствата спрямо предишния програмен период, когато бюджетът беше в размер на 15.6 млн. евро.

С предоставените средства ще бъдат финансирани дейности, свързани с енергийна ефективност, оползотворяване на потенциала на възобновяемата енергия със специално внимание върху хидро- и геотермалната енергия. През новия програмен период геотермалната енергия е изведена като специален приоритет в програмата. Оператор на програмата ще е Министерството на енергетиката.

Теми: Водеща, Политика