Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургаски депутат с коментар по Закона за пътищата и нападките на Нинова

Иван ВълковЗадължителни колани за пътниците в автобусите за междуградски превози и видеокамери, които да следят дали се спазват изискванията. Това са най-важните акценти от подготвените промени в Закона за движение по пътищата, които предстоят да бъдат разгледани следващата седмица в пленарна зала. Народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков коментира предстоящите изменения и санкции, които целят да опазят човешкия живот и са внесени от група депутати от ГЕРБ.
„Предвижда се автобусите да се оборудват с видеорегистратори. Изискването няма да се прилага при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км, които не се движат по републиканската пътна мрежа. Срокът за въвеждането на промените е 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник, при дебатите в зала може да се удължи този процес при необходимост“, сподели бургаският депутат, който е член и на парламентарната комисия по транспорт.
В законовите разпоредби са предвидени и нови санкции. Глобата за шофьор на автобус без колани ще бъде 500 лв., а за фирмата превозвач – 3000 лева. Ако автобусът не е оборудван с видеорегистратор, фирмата ще трябва да заплати глоба от 1500 лв. „Автобусите, произведени след 2006 г., са оборудвани с необходимите колани. По изчисления става въпрос за преоборудване с колани или нови седалки на над 5 хил. автобуса. 6 лицензирани лаборатории в страната са компетентни относно техническите възможности на транспортните средства“, допълни Вълков.
Той коментира и обидите на лидера на БСП Корнелия Нинова, които днес бяха отправени от трибуната на НС към парламентарната група на ГЕРБ.
„Не съм очаквал такава грозни и обидни нападки от нея и то в качеството й на водач на парламентарна група. Не може да ни нарича „крадци“ и „убийци“. На тези, които тя нарича така, на управлението на ГЕРБ, се дължи промяната в цялата страна през последните години. В нашия район, в Бургас, примерите са много. Нека г-жа Нинова не си затваря очите за проекти като новия четирилентов път Бургас-Слънчев бряг, който след разширението, е облекчение за шофьорите и за всички пътуващи. Близо 100 млн.лв. са осигурени от държавата през последните две години и половина за ремонт и строителство на нови пътища, както и за повишаване на пътната безопасност само в Бургас и региона. Да не споменавам проекти като новия плувен комплекс „Парк Арена“ в града, ремонтите на 70% от училищата, рехабилитираните сгради и улици“, категоричен е Вълков.

Теми: Горещо, Политика