Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Людиев: Намалихме такса смет и патентния данък за малките хотелиери

Димитър Людиев

Димитър Людиев

– Г-н Людиев, кои данъци в Бургас увеличихте днес и кои намалихте и с каква цел беше направено това?

– Данък сгради се увеличава от 1,45 на 1,75 промила. Това е естествено, дори закъсняло увеличение. За мен тези увеличения трябва да се случват по малко и по-често и така хората да ги приемат по-лесно.
Градът ни се развива през последните няколко години, инфраструктурата изцяло е променена. Жизненият стандарт се повишава през последните години. Бургазлии показаха, че искат именно това на последните избори – това, което от ГЕРБ правим. Те са активни и не харесват пасивния начин на управление, както беше преди нас.

– Кои такси се намаляват?

– Такса битови отпадъци се намалява с 1 промил. Това е валидно и ще подпомогне най-вече бизнеса и физическите лица за нежилищни имоти. Такива има много фризьорски салони, шивашки ателиета и други подобни обекти в нашия град. Целта е да се помогне на бизнеса в тази посока, докато чакаме Наредбата, която ще промени принципа на събирането на отпадъците в цялата страна.
Намаляваме и патентния данък. Там отново идеята е да се помогне на бизнеса. Смятам, че точно това е правилната политика, тъй като малкият и средният бизнес са основата.

Намаляването е основно в посока малките частни хотели и хората, които предлагат туристическа услуга. Ние намаляваме тази такса цели пет пъти – от 250 на 50 лв. Идеята е основно да се подпомогнат малките хотели и дребния бизнес в квартали на Бургас като Сарафово и Крайморие. Тези хора работят месец, максимум два. 250 лв. на стая им е много трудно да ги съберат в рамките на един сезон, за да си платят данъка. Това беше предизборно обещание към гражданите. Ние реагирахме на техните искания и веднага го изпълнихме в бюджета.

Не трябва само да го говорим, да го повтаряме, а да създаваме условия наистина този бизнес да се развива. Намаляването на тези данъци наистина ще подпомогне бизнеса. По този начин ще се увеличи конкуренцията и ще се стабилизира икономиката на града като цяло.
Беше намалена и таксата за детските градини, което е вследствие на намаляването на енергийните разходи за поддръжка на детските заведения основно заради тяхното саниране и реализирането на проектите по енергийната програма.

– Кое наложи увеличаването на таксата за сваляне на поставена скоба от Синята зона от 15 на 25 лв.?

– В някои от западните държави, ако превишиш разрешената скорост, те лишават за цял живот от правото да шофираш. Защото това е опасно. След една катастрофа е скъпо на държавата и на данъкоплатците да се грижат за пострадалите и да отстранят нанесените щети. Налагането на такива рестриктивни мерки трябва да е с цел хората да не се замислят да го правят. Трябва да има възпитателен ефект, а не да е за събиране на някакви такси. В тази посока аз бих подкрепил още по-драстично увеличение на скобите. Сами сме свидетели колко години се борим с недобросъвестни шофьори, които спират на места за инвалиди или без да се съобразяват с останалите участници в движението. В тази посока ми се иска да има и други промени.

Флагман

Теми: Бургас, Бургас, Община