Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургас пред риск да изгуби 5 млн.лв, нови работни места и инвеститори

Кметът Димитър Николов се обърна днес с призив към общинските съветници да подкрепят създаването на индустриална зона в Бургас. Решението ще бъде взето утре на заседание на местния парламент. Това е последният шанс Бургас да привлече инвеститори, да се открият нови работни места, да се създадат условия за малкия и среден бизнес. Проектът се съфинансира от държавата с 5 млн. лв. и е подкрепен от всички работодателски организации. Предложението за създаване на индустриална зона в Бургас се внася за втори път в ОбС от бургаския кмет. Ако общинските съветници утре не дадат съгласието си, държавното предприятие „Индустриални зони” ще бъде принудено да сключи договор с една от многото желаещи да реализират проекта други български общини. Ето и становището на кмета Димитър Николов: „Във всички проучвания, които са правени в Бургас, като № 1 проблем хората посочват безработицата, кризата, страховете си да не загубят работата си или да не могат да се реализират. Назад остават такива важни теми като здравеопазване, инфраструктура, чистота, пенсии. В същото време в предизборните си платформи партиите обещават създаването на нови работни места и възможности за бизнес. Утре избраните от бургаските граждани общински съветници ще трябва да докажат спазват ли си предизборните обещания или заради дребни боричкания са готови да лишат града от тези перспективи. Надявам се колегите да проумеят, че ако бъде създаден индустриалния парк в града, той ще съществува и ще се развива много след като всички ние излезем от политиката. И още – отказът им да подкрепят създаването на индустриална зона няма да им донесе предизборни политически дивиденти. Така те няма да „натрият носа” на кмета на Бургас, а на бургаските граждани. Това ще бъде категоричен отказ да се даде шанс на Бургас за привличане на инвеститори и създаването на нови работни места. И това ще трябва да обясняват на избирателите си.

Не мога да допусна, че докато си играем на местно инатене, инвеститорите ще ни подминат и ще отидат в Пловдив, Варна или пък в Раковски, а съответните общини доволно ще протриват ръце, че са „издърпали” тази възможност от Бургас. Когато се питаме защо магазините и заведенията нямат клиенти, трябва и да си отговорим, какво прави всеки един от нас, за да създаде условия за работа и по- добри заплати на съгражданите си. Когато си играем на местен шовинизъм, трябва да го подплатим с реални действия и конструктивни решения, а не с празнодумие.

Наскоро имах среща с бургаски студенти и първия въпрос, който ми зададоха бе, какво правят кмета и общинския съвет, за да създадат перспективи за реализацията им. Този висящ въпрос трябва да вълнува не само мен, а и всички, които в момента сме в местната власт. Много бих искал утре на сесията да покажем разум и отговорност към съгражданите ни и поведение показващо, че наистина се интересуваме от проблемите им.

Не с конформизъм трябва да завърши този мандат. И не кметът иска да направи индустриална зона за себе си. Реалните проблеми на града са тези – перспективата за работа и бизнес, опасността от строителството на АЕЦ до границата ни, а не дребните ни боричкания и дребните ни победи на сесии, които освен удовлетворяване на егото ни, не водят до нищо за града. И още: когато всички вкупом говорим как искаме да привлечем инвеститори, трябва да сме честни и да си признаем, че само с цветни брошурки и каталози това не може да стане. Бизнесът иска да види реално подадена ръка от нас – да му посочим изградения с инфраструктура терен, където да инвестира, да му съдействаме бързо и адекватно административно, да усеща, че местната власт го чака предлагайки конкретни възможности, а не спънки. Нека не даваме повод другите градове да се възползват от слабостите ни.

Теми: Бюлетин, Водеща, Община