Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Пенсионери от Ахтопол споделят личен опит в инициативата на ГЕРБ-Бургас срещу ало измамите

Диана СаватеваКатастрофа с жертва, колет от чужбина, измами със социални помощи и услуги, „помощ от полицията“– това са част от най-разпространените механизми за „ало измами“. Тези и други популярни схеми бяха разяснени по време на дискусия в пенсионерския клуб в Ахтопол. Срещата с възрастните хора бе в рамките на откритата приемна на народния представител от ГЕРБ-Бургас Диана Саватева. Така инициативата „Заедно срещу ало измамите“, стартирала от началото на годината по идея на бургаските депутати, продължава и в други населени места от област Бургас. Началото бе поставено в Поморие с две среши с участието на депутата Ася Пеева. Кметът на Ахтопол Станислав Димитров също присъства на приемния ден, за да сподели за актуални проблеми в населеното място.
Подробна информация за начините за предпазване от ало измамниците, както и действителни случки с потърпевши бяха представени от Цветелина Рандева, говорител и пресаташе на ОДМВР – Бургас, Георги Дуков – шеф на Криминална полиция-Царево, Ивелин Колев-инспектор в „Охранителна полиция“ – Царево. Възрастните хора бяха особено активни по време на дискусията и споделиха лични преживявания и наблюдения по темата. Някои от тях са били потърпевши, но са запазили самообладание и се е стигнало до разкриване на извършителя на измамата.
„Като народен представител срещите ми в населените места, този директен контакт е важна част от работата ми. Ало измамите нанасят не само финансова и психологическа щета на пострадалите. Важно е да сме достатъчно добре информирани по темата, да се овладеем и запазим спокойствие в подобна ситуация. По този начин можем да помогнем и на други хора, да ги предпазим. Не на последно място, поддържайте контакт с близките си и им се обадете веднага при съмнение за измама“, сподели Саватева. Тя посочи, че много често измамниците не освобождават телефонната линия и потърпевшите в търсене на помощ и съдействие, отново се свързват с тях на телефон, подобен на 112.

Диана СаватеваПредставителите на полицията коментираха, че като цяло районът на Ахтопол е с ниско ниво на престъпност, но има регистрирани случай на измами по телефона, такива свързани с фалшиви ремонтни услуги, обучения за лични данни. Включително и обаждания от името на органите на реда, с цел да се излъжат хората, които се доверяват на полицията.

В рамките на своя приемен ден в Ахтопол бургаският депутат от ГЕРБ обсъди и актуални въпроси за общия устройствен план на Царево, изграждането на пречиствателно съоръжение за Ахтопол, Синеморец и Варвара. Сериозен проблем за местните хора се оказва недостатъчния брой банкомати, които понякога имат технически проблеми, а в града няма банков клон. Диана Саватева посети и църквата „Св.Успение Богородично“ заедно с кмета Димитров, за да обсъдят какви довършителни дейности предстоят по нея.

Теми: Бургас, Социални новини