Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Народният представител Ася Пеева се срещна с ученици от с. Зидарово

Ася ПееваНародният представител и член на парламентарната комисия по образование Ася Пеева проведе среща с ученици от ОУ „Христо Ботев“ от созополското село Зидарово. Тя бе осъществена и с подкрепата на Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”. На 14 януари по традиция се отбелязва ромската Нова година. Децата разказаха легендата за Банго Васил и по какъв начин се отбелязва празника. Учениците в народни носии и с традиционни сурвакници сурвакаха Ася Пеева, като бяха подготвили благославящи песни и наричания.
Народният представител се запозна с основните цели, насоки и проблеми при работата на ръководители на Центъра в общността. „Важна роля играят ролята на медиаторите и не на последно място ролята на община Созопол и на кмета на с. Зидарово за мултикултурното общуване и интеграцията на етноса. Директорът на ОУ „Христо Ботев“ Александър Иванов сподели с мен наблюденията си от ефекта от прилагането на междуинституционалния механизъм за обхват и задържане на учениците в образователната среда. Въвеждането на целодневното обучение, наравно с осигуряването на безплатен обяд и извънкласните форми на обучение за учениците също се оказват стимул за по-голяма посещаемост на класните стаи“, коментира Ася Пеева.
Oбразованието е една от основните области, по които „Амалипе” работи и се стреми да развива. От една страна се запазва културната идентичност на ромите и се цели толерантност между децата от различни етноси. По покана на директора на Исторически музей–Поморие-Антон Карабашев след срещата с народния представител децата посетиха както Историческия, така и Музея на солта в морския град.Ася Пеева

Теми: Бургас, Образование