Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Хванаха чанта с 15 хиляди евро на митницата в Малко Търново

евро

Недекларирани 14 950 евро и 4 800 турски лири задържаха митническите служители на митнически пункт Малко Търново. Контрабандната валута на стойност около 32 000 лева е открита в дамска чанта на българска гражданка, която е пътувала с лек автомобил с българска регистрация от България за Турция. При напускане на страната, пътничката е заявила на българския митнически пункт, че не изнася никакви стоки или валута за деклариране. При последвалата митническа проверка на превозното средство и багажа, митническите служители отриват в дамската чанта на пътничката две пачки с валута в евро и турски лири в различни купюри, опаковани и укрити между лични вещи. Впоследствие пътничката е заявила, че валутата е нейна, но „не знаела“, че трябва да я декларира.

Недекларираната валута на стойност около 32 000 лева е иззета и подлежи на отнемане в полза на държавата. Срещу българската гражданка е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

От Митница Бургас напомнят на всички пътуващи през външните ни граници с Европейския съюз, че съгласно разпоредбите на Валутния закон и действащия Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 година относно контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Общността, всяко физическо лице, което влиза или напуска територията на ЕС и пренася парични средства в размер на 10 000 евро или повече, следва задължително да декларира тази сума пред митническите власти.

Теми: България, Криминале