Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Очите и хората му всявали страх, в дома на Бенчев открили черно счетоводство

ОбискПродължават претърсванията на адреси на задържаната в Турция 7-членна група, оглавявана на Димитър Желязков – Очите. Това заяви на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. Към момента са претърсени 30 адреса, включително и офиси на ръководителя на организираната престъпна група Димитър Желязков, който към момента се намира в турски арест. „Всички фирми, естествено не са негови, но и за нас, и за гражданите е ясно, че са на подставени лица”, разкри заместник-главният прокурор.

Престъпната група на Димитър Желязков – Митьо Очите е силна, съставена от хора, които многократно са преминавали през правосъдната система и които всяват страх, смятат прокурорите. Седмината са предадени на българските власти, сред тях е и общинският съветник от Бургас Бенчо Бенчев, но самият Желязков още е там. На негово име била стаята, в която е заловен Очите.

Предстои да се прецени дали Бенчо Бенчев ще получи обвинение и за укривателство. Гешев каза още, че групата е задържана и предадена на българското МВР, тъй като по турските закони представляват опасност за националната сигурност, тъй като пребивават с лице, издирвано от Интерпол – става дума за Димитър Желязков.

На 03.08, няколко часа след издаването на заповедта, Желязков преминава ГКПП Ипсала и влиза с автомобил, собственост на фирма на общинския съвет от Бургас Бенчо Бенчев. Самият общинар е в колата. Задържан е след 02:00 часа в хотелска стая, регистрирана на негово име и на още един български гражданин. Самият Желязков не е бил регистриран в тези стаи. Според Гешев умишлено не е регистриран. В понеделник прокурорите ще разгледат събраната информация и ще решат дали да заведат още едно досъдебно производство за т.нар. лично укривателство, обясни Гешев.

Намерихме черно счетоводство в дома на общинаря от Бургас, каза още Гешев. В дома на Бенчев полицията намери хиляди левове, долари и евро, десетки оръжия, боеприпаси и луксозни автомобили, става ясно от кадри от изземванията, разпространени от МВР и спецпрокуратурата.

„Не мисля, че г-н Желязков ще държи да има дело за екстрадиция в Турция. Едно мога да кажа – независимо какво мислим за този човек, той не е страхлив и няма репутационни проблеми да се яви пред българското правосъдие за разлика от някои други хора, които се намират в съседни на България държави. Даже това е негов репутационен плюс. Отделно бизнесът му налага личното му присъствие, така че нямам съмнения, че ще изяви съгласие да се яви пред българския съд“, обясни Гешев.

„Тази операция се планира от около месец. Докладвана е на главния прокурор Сотир Цацаров. Доколкото съм запознат информиран е и премиерът Борисов. Според мен се очертава една от големите операции през последните 20 години”, отбеляза Гешев.

В събота Специализираният наказателен съд остави в ареста и петимата задържани при спецакцията срещу престъпна група за рекет и наркоразпространение. Под стража останаха Йордан Въчев – Ларша, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов – Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов. За всички тях прокуратурата твърди, че са приближени на арестувания в Турция несебърски бос Димитър Желязков – Митьо Очите.

Първоначално бяха задържани 19 души, но само за петимата държавното обвинение поиска постоянен арест. Гледането на мярката продължи няколко часа през съботната вечер при закрити врати с цел да не се изнасят лични данни. Димитър Желязков пък беше арестуван в хотел в Истанбул. Той все още се намира в турския арест и се очаква неговата екстрадиция у нас.

Теми: Водеща, Криминале