Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

„Заедно срещу алоизмамниците“ събра в Айтос депутати, полицаи и пенсионери

Инициативата на народните представители от ГЕРБ Бургас за противопоставяне на опасното престъпление продължава с нови срещи
aitos-aloizmamnici1
Пенсионерите от Айтос получиха ценни съвети, за начините как да се предпазят от алоизмамниците. Организатори на събитието бяха народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева и Диана Саватева. По тяхна инициатива началникът на РУ Айтос Кирил Котрулев и пресаташето на Областната дирекция на МВР Цветелина Рандева се срещнаха с възрастните хора. Към беседата се присъединиха още кметът Васил Едрев и председателят на Общинския съвет Красимир Енчев.
„По данни само за първите два месеца за извършените алоизмами, хората са се разделили с 800 хиляди лева, а жертви на тези престъпления са предимно пенсионери.“ – каза народният представител Ивелина Василева. Тя подчерта, че тези престъпления нанасят не само материални щети, но и трайни травми върху психиката на жертвите и техните семейства. Ивелина Василева призова събралите се да разкажат за срещата на свои близки и приятели, така че те също да се предпазят от измамниците.
Пред препълнената зала, Цветелина Рандева разясни, кои са различните видове измамни схеми – катастрофа с жертви, пострадали, които се нуждаят от специално лечение, опасни зарази, предлагане на социална помощ без легитимация, обмяна на пари от случайни хора на улицата. Тя разказа конкретни случаи включително за измами, които не се извършват по телефона, а от социални служители менте. Измамниците постоянно сменят своите схеми и измислят нови капани за доверчивите възрастни хора.
Най-ефикасна през последната година е „Помощ на полицията“, при която се злоупотребява с добрината на българина, каза началникът на РУ Айтос Кирил Котрулев. „Полицията не иска пари, запомнете това.“ – призова той и разказа случай, при който в мрежата на измамниците е попаднала и млада жена на 38 години.
Депутатът Диана Саватева също разказа как преди няколко дни телефони измамници се опитали да заблудят майка й. „Благодарение на всекидневните ни разговори тя, макар че се е разтревожила от обаждането, е успяла да реагира както трябва – бързо е прекратила връзката. Това трябва да направите и вие при съмнително обаждане – затворете и потърсете близък човек“, посъветва народният представител.
Идеята народни представители да разговарят с възрастни хора за алоизмамите започна от Поморие, където депутатът Ася Пеева организира беседи по темата в два пенсионерски клуба. След последвалите три срещи в Бургас, Царево и Малко Търново, „Заедно срещу алоизмамниците“ постепенно се разви в мащабна инициатива на бургаските народни представители от ГЕРБ, която ще продължи със събития и в други населени места.
_DSC0080

Теми: Айтос, Водеща, Криминале