Анкара: Мъж и жена от Северен Ирак са атентаторите самоубийци

Публикувана на 12 октомври 2015 | 9:15

Анкара-АтентатЖивите бомби, предизвикали кървавата баня вчера в Анкара, са мъж и жена, най-вероятно от Северен Ирак, влезли в Турция преди две седмици, съобщиха властите.
Разследващите най-големия терористичен акт в страната са стигнали до заключението, че двама души са причина за смъртта на 95 участници в митинга и за стотиците ранени. Мъжът е на възраст 25-30 години, за жената все още не се съобщават детайли.

Категорично е установено, че единият атентатор-самоубиец е жена, а другият е мъж.
Тялото на мъжа е тотално разчленено и разкъсано от взрива, а от това на жената са се откъснали крайниците. Изследват се пръстовите им отпечатъци. Експертите по съдебна медицина работят по ДНК-анализите.

Криминалистите проверяват разпечатки от мобилни телефони и видеозаписи от камерите за наблюдение от района на гарата, където вчера двамата атентатори се смесиха с участниците в митинга и задействаха експлозивите. Проверяват се и съобщения в Туитър от нощта срещу събота, свързани с предупреждения за предстоящия зловещ инцидент. Разследването е установило, че преди близо две седмици в Турция са влезли жена и мъж от Северен Ирак с кървавата мисия.

Турските медии цитират руската информационна агенция „Спутник“, според анализа в която най-вероятният извършител на удара в Анкара е Ислямска държава с цел отмъщение за предоставените от Турция на антитерористичната коалиция, ръководена от САЩ, въздушни бази.

„Анкара се оказва първата цел на ИД и за да накаже и отмъсти на турската държава, но и на прокюрдската Демократична партия на народите. След известието за големия митинг за мир решението за атаката в Анкара е взето в Ракка, където е базиран команден център на ИД. Фактът, че Турция отвори военно-въздушните си бази за коалицията начело с Америка и състоялите се операции провокираха решението за взривовете“, се посочва в публикацията.

„Спутник“ посочва като главен организатор живеещия в Мосул лидер на ИД Абу Бекир Ал Багдади, който е прехвърлил нелегално в Турция 100 терористи от Сирия, със задачата да разбият първо Демократичната партия на народите.

Сред преминалите тайно границата доминират бойците от турски произход, каквито са и двамата самоубийци, взривили се сред участниците в митинга. Камикадзетата са проникнали в Анкара и са се укрили в нелегални квартири на ИД в турската столица. За подготовката на митинга те се информирали в интернет и няколко пъти са правили предварителни огледи и проучвания на мястото на провеждането му. За да не привличат вниманието на хората, бойците на ИД са обръснали брадите си и са преустановили временно контактите си с останалите по телефоните. Твърденията на руската агенция обаче се разминават с окончателните заключения на турските власти за това, че мъж и жена са атентаторите самоубийци.