Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Бургас не иска газ, а туризъм

Димитър НиколовЗащо Бургас вече има два празника – 6 и 7 декември? Ще продължава ли градът да е отличник дори в кризата? За какво ще харчат край морето през 2012 г.? И как ще примамят инвеститори в уникалния си индустриален парк? Кметът на Бургас отговаря пред  в. „Стандарт“.

– Г-н Николов, на „червено“ или на „зелено“ ще свърши Бургас годината?

– Правим всичко възможно и тази финансова година да приключим без неразплатени задължения към всички наши контрагенти – фирми, социални звена… Защото знаем, че с тези пари стотици хора, които са изпълнявали общински проекти през 2011-та, трябва да посрещнат празниците и да си нахранят семействата. И за нас кризата е сериозна, но със строга финансова дисциплина, със съкращения на разходи, а напоследък и на персонал, ще се справим.

– Ще останат ли неразплатени задължения?

– Не. Успехите, които сме постигнали, ни задължават да бъдем пример за другите общини и публични институции.

– Много общини в момента са пред фалит, вас такава опасност не ви грози, нали?

– За Бургас такъв въпрос не стои на дневен ред. Стабилни сме.

– Какви са най-важните пера в бюджет 2012?

– Няма промяна в сравнение с миналогодишните приоритети – социални дейности, здравеопазване, подобряване на инфраструктурата, екология, оперативни програми и европроекти. По-голямата част от следващата ни капиталова програма основно ще бъде запълнена със средства по европроектите. В момента готвим основната рамка, но по отношение на малките детайли думата ще имат и моите съграждани. Наближава времето за обществено обсъждане на новия бюджет. То се провежда във всяко съставно селище поотделно и там хората си казват от какво имат спешна нужда, а ние търсим начин да изпълним техните искания.

– Какво ще се промени в Бургас с бъдещия индустриален парк?

– Ключовата дума е „условия“. Тук просто липсваха подходящи условия за инвестиране. А сега – община и държава – съвместно ще предоставим условия, и то – преференциални, което поставя Бургас на едни гърди напред пред останалите градове. Новата индустриална зона ще обособим и обзаведем така, че инвеститорът трябва само да си монтира мощностите и да заработи. Няма да ходи от врата на врата, няма да се занимава с бюрократщина. Ще получи административно обслужване на най-високо ниво. Използвам повода да благодаря на вестник „Стандарт“ за изключително полезната и конструктивна конференция за популяризиране на индустриалната ни зона пред бъдещи инвеститори и смятам, че тя ще има реален резултат.

– Защо този проект срещна отпор в миналия общински съвет и два пъти бе отхвърлен?

– Аз и досега се чудя защо. Никакви разумни доводи не чух. Единственото ми обяснение е това, че в изборната година опозицията в Бургас имаше нужда да се легитимира като такава и да ме атакува за нещо. Те си избраха няколко големи проекта. За съжаление един от тях беше този за индустриалната зона, а точно върху него не трябваше да се упражняват в политическо говорене, защото проектът вече можеше да е доста напреднал, вместо да го стартираме сега.

– Докъде стигнаха преговорите с инвеститорите от Пакистан, които обещаха 19 000 работни места?

– Да, има такъв интерес, но все още не мога да ви дам конкретика. Проведохме предварителни разговори и обяснихме какво можем да предложим като зони за инвестиция. Тепърва ще се обсъждат детайли.

– Вярвате ли, че проектът „Бургас-Александруполис“ наистина е вече минало?

– Да. Вярвам в това безрезервно. Там точката е сложена и не съм чул нито един бургазлия да е недоволен от това решение на правителството. Напротив, в града тази новина наистина се прие като празнична и тази година отбелязвахме Никулден два дни – на 6 и на 7 декември, когато бе обявено решението на Министерски съвет.

– Според вас има ли шанс петролопроводът да се случи по друг начин?

– Не искам такова съоръжение да минава през Бургас. Искам регионът ни да се развива като туристическа дестинация.

– Какво планирате за опазването на културно-историческото наследство на Бургас?

– Първо, много се радвам, че в тази посока срещнахме съдействието на бургазлии. Като пример ще дам това, че след наша намеса и проведени доста разговори с частни собственици, много стари къщи по главната улица и в центъра бяха реставрирани. Обяснихме на хората, че след като общината ремонтира цялостно главната улица, е редно и собствениците да си стегнат сградите.  През 2012 г. предстои да изпълняваме проект за реставрация на остров Света Анастасия и Мостика. Когато това стане, ще се оформи един великолепен туристически маршрут – главната улица с освежените стари къщи, „Богориди“ с музеите, обновената Морска градина, възстановеното Морско казино, ремонтираният Мостик и оттам – с корабче до реставрирания остров. Ще продължим и с археологическите разкопки на Аква Калиде – на Минералните бани. Там ще получим помощ и от държавата.

– Какви са приоритетите на общината през следващата година?

– Най-важни са оперативните програми. В тази криза най-много свежи пари могат да дойдат оттам. Имаме да изпълняваме много водни проекти – канализации и пречистващи съоръжения в града и в кварталите. Започва и изпълнението на най-големия ни проект – „Интегриран градски транспорт“, със закупуването на нови автобуси, изграждане на две нови автогари. Стартът за изграждане на първи обход на Бургас също е важен приоритет за догодина. Защото след достигането на автомагистрала „Тракия“ до Бургас автомобилният трафик ще влезе директно в града, ако не сме готови с обходен път. А това ще повлияе както на инфраструктурата ни, така и на качеството на въздуха. Затова – с новия обходен път ще решим този проблем и в същото време ще се възползваме максимално от завършването на автомагистрала „Тракия“, защото със сигурност тя ще е аргумент в плюс за бъдещите инвеститори, включително – и за бъдещата индустриална зона.

в. „Стандарт“

Теми: Водеща, Интервю