Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Създаването на Център за син растеж и иновации е важно за всички черноморски държави

Форум-Черно мореС Черно море е свързан стремежът към по-добро развитие на всички 16 милиона черноморски жители от шест държави. Ние като представители на властите имаме задачата да „облечем“ тези надежди в реални постижения. Провеждането на подобни форуми е важно, но е и време за реални действия, за осъщестяването на които носим отговорност всички ние“.
Tова заяви председателя на народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време на кръгла маса на тема „Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас“, посветена на Международния ден на Черно море. Конференцията се проведе в Морското казино, организирана от Областна администрация – Бургас, Община Бургас и Черноморски институт. Кръглата маса обедини представители на централната и местната власт, институциите, бизнес и граждански сектор, изследователи, хора свързани с морето в дебат за аспектите на интегрираната морска политика.
Форум Черно мореНародният представител от ГЕРБ коментира, че иновациите като връзка между науката и бизнеса са важен елемент в процеса по генериране на „син растеж“. По данни синята икономика генерира около 500 млрд. евро на година, а България е сред държавите, при които морската икономика постига растеж.
В тази връзка бе и основния акцент от кръглата маса, около който се обединиха всички участници – Идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и иновации. Предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране. Предвижда се центърът да включва изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, технологии за ликвидиране на замърсявания от нефтени разливи, борба с пластмасовите и др. морски отпадъци. Основни двигатели на идеята са кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.
„В периода 2007-2013 г. бяха осъществени значителни инвестиции по Оперативна програма околна среда за опазването на водите на Черно море – бяха изградени и реконструирани 8 пречиствателни станции, 230 км канализация и 142 км водопроводи за над 350млн. лева. Инвестициите продължават и в сегашния програмен период до 2020 г“, сподели още Ивелина Василева в рамките на своето участие в дебата. Тя посочи, че Бургас може да се гордее с домакинството си на Европейския морски ден през май тази година, осъществен в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Форум Тя пренесе в Бургас и една „зелена идея“, която успешно се осъществява в парламентарната екокомисията и е малка стъпка към голямата идея за по-малко пластмаса в морето. Млади български предприемачи от България разработват ядливи чаши за кафе, чиято цел е да заменят масово използваните еднократни чаши. Гостите на форума имаха възможността сами да се убедят колко по-приятно е кафето поднесено в такава чаша. Събитието се реализира с активното участие на Черноморски институт –Бургас и зам.областния управител проф. д-р Севдалина Турманова, които ще бъдат водещи в работната група.

Теми: Водеща, Екология