Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Сомелиер на годината 2014 с полуфинал в Бургас

Сляпа дегустация на вино

Сляпа дегустация на вино

Националният конкурс Сомелиер на годината 2014 се приближава към големия финал. След полуфиналите в София, Севлиево, Пловдив и Варна, едно от най-оспорваните състезания се очаква да бъде в Бургас. Специални гости на събитието ще бъдат едни от любимите звезди на Бургас – Тони Димитрова, Стефан Илчев, Стефан Диомов.

На 16 март в Бургас за правото на бъдат финалисти в националния конкурс Сомелиер на годината 2014 ще се борят шестима професионални сомелиери от Югоизточна България, които успешно са преминали през първия етап на конкурса. Домакин на събитието ще бъде гранд хотел Приморец.

Професионално жури ще оценява най-напред сляпата дегустация на сомелиерите, а след това те ще се представят на специална винена вечеря с петстепенното меню на шеф Ивелин Кръстев  и десерт изненада, приготвен от възпитаниците на професионалната гимназия по туризъм в Поморие и в Слънчев бряг. В журито ще видим председателят на БАПС (Българска асоциация на професионалните сомелиери) Михаил Марковски, топсомелиерите Слави Райчев и Коста Канариев, специалните гости Тони Димитрова, Стефан Илчев и Стефан Диомов, както и представителите на винолюбителските клубове в страната.

Тази година конкурсът Сомелиер на годината 2014 се провежда по нови правила, продиктувани от новото място, което виното заема в начина ни на живот, винената и гурме култура и новите очаквания към сомелиерите като неделима част от лайфстайла.

Един от новите елементи е допускането на винолюбителите като оценители и като участници до определен етап на професионалния конкурс. Друга особеност е въвеждането на предварителен тур, в който професионалисти и любители се оценяват въз основа на он-лайн тест за познания и решаване на конкретна практическа задача. Винолюбителите участват и в сляпата дегустация, а в официалната винена вечеря продължават само професионалистите.

Победителите от шестте полуфинала ще се борят за титлата Сомелиер на България 2014 на големия финал на 28 март в хотел Кемпински в София.

Теми: Горещо, Шоу