Уникални творби на български класици, изложени в новата градска галерия на Поморие

Публикувана на 29 октомври 2016 | 15:41

galeria-pomorie

Новата градска художествена галерия в Поморие до броени дни отваря врати, за да посрещне първите таланти и ценители на изкуството.

Дългоочакваният културен дом вече е приютил десетки творби, част от съществуващия местен фонд на движимо и недвижимо духовно наследство. За първи път обаче в Поморие ще бъдат изложени и уникални платна и пластики, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство.

Владимир Димитров – Майстора, Иван Мърквичка, Димитър Гюдженов и Дечко Узунов са част от именитите автори, чиито творби гостуват в Поморие, специално за откриването на градската художествена галерия. Те ще бъдат изложени до 10 декември 2016 г., благодарение на БХГ „Петко Задгорски“, ХГ Казанлък, ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, ХГ Стара Загора, ХГ „Никола Маринов“ – Търговище и ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен.

Откриването на градската художествена галерия в Поморие ще се състои на 01.11.2016 г. /вторник/ от 11.00 часа, като участие в него ще вземат вокален ансамбъл „Фортисимо” и музиканти от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“.