Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Поморие откри обновената градската художествена галерия „Дечко Стоев”

%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5

„Дечко Стоев” – това е името на най-новата придобивка в град Поморие – градската художествена галерия. Модерният двуетажен културен дом днес официално отвори врати, за да посрещне първите ценители на високото изкуство.

Церемонията по откриването започна с празничен водосвет и приветствено слово от кмета Иван Алексиев. „Решихме откриването на галерията да бъде точно днес, в Деня на народните будители, защото за нас това не е рязане на поредната лента. С откриването на градската художествена галерия в този ден, ние целим да запазим духа и паметта българска, да я предадем на нашите деца и на нашите поколения“, каза кметът на община Поморие.

Той благодари на всички, които са допринесли за успешната реализация на проекта и припомни, че сградата е на повече от сто години, винаги е изпълнявала обществени функции и е носила удовлетворение на много хора. „Мисля, че успяхме да запазим тази традиция и поставихме още една скъпоценна перла в короната на Поморие”.

В рамките на събитието всички присъстващи имаха уникалната възможност да се докоснат до оригинални творби, създадени преди повече от 100 години от класиците в българското изобразително изкуство – Майстора, Мърквичка, Дечко Узунов и други.

За доброто празнично настроение се погрижиха вокален ансамбъл „Фортисимо”  с ръководител Милена Добрева, Градският духов оркестър с диригент Ангел Панцирков и възпитаници от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”.

Сред официалните гости на събитието бе арх. Явор Стоев – един от наследниците на художника и почетен гражданин на Поморие Дечко Стоев. Събитието уважиха още народните представители Димитър Бойчев и Румен Желев, Виолета Илиева – началник на РУ Образование – Бургас, представители на Министерството на културата, на фирмите изпълнители, общински съветници и художници.

Теми: Бургас, Изложби, Поморие