Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Изложба за езика есперанто представят в Бургас на 9 януари

В зала „Георги Баев“ в Културен център „Морско казино“, на 9 януари от 18.00 часа ще бъде открита изложба, посветена на създателя на международния език есперанто – Людвик Заменхоф.

Поводът за експозицията е навършване на 100 години от смъртта на прочутия лекар, езиковед и полиглот. Тя е с вход свободен и може да бъде разгледана до 18 януари.

Организатори на експозицията са Български есперантски съюз, ЕД „Черно море“ Бургас, СНЦ „Съюз на моряците ветерани -Бургас“ и Община Бургас.

Изложбата представя Людвик Заменхоф – полски лекар, езиковед и полиглот, създател на езика есперанто. Още от съвсем млад той смята, че различните езици са пречка за общуването между хората и един общ език би помогнал за това. Така се заражда идеята за създаване на единен език, който трябва да бъде в помощ при решаване на редица проблеми в многонационалните общества. През целият си живот той усърдно работи както за развитието на езика, така и за неговото популяризиране и разпространение. През 1913 г. Людвик Заменхоф е номиниран за Нобелова награда.

Също така в изложбата е показано наследството на езика, литературата, възникнала на есперанто, биографиите на други изтъкнати есперантисти и системата на езиковото обучение.

изложба-есперанто

Теми: Бургас, Изложби