Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Ще бъде ли облагороден районът около връх Шилото, пита общински съветник

кръст

Предвижда ли Община Бургас да предприеме действия по почистване и облагородяване на месността около връх Шилото? Въпросът е внесен в деловодството на местния парламент от общинския съветник Калояна Живкова.
Връх Шилото се намира на километър западно от най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Това е най-високата кота на града.

„Там е разположен внушителният, 15-метров „Кръст“ на Руси Стоянов. Монументът се вижда от различни точки на града през светлата и тъмната част на денонощието. Освен градски символ той е и един от знаковите елементи от бургаската обществена среда. Връх Шилото е предпочитана дестинация за любителите на екстремни спортове – планинско колоездене, парапланеризъм“, пише Калояна Живкова.
Тя уточнява, че предвид настъпването на топлите месеци от годината би било полезно за жителите и гостите на Бургас да бъде помислено за по-удобен достъп до върха, както и за почистване и облагородяване на замърсената с отпадъци месност.

Би могло да се помисли как да бъдат увлечени бургазлии да съхраняват чистотата в този район, като месността се вкючи в кампанията „Да изчистим България заедно“.
„Районът е подходящ за спорт и отдих, в непосредствена близост до застроената част на града. Монументът „Кръст“ е произведение на изкуството, до което трябва да има осигурен лесен достъп за всички, които искат да го видят отблизо“, казва общинският съветник.
Припомняме, че през 2016 година, по инициатива на Калояна Живкова и Пеньо Мечков от групата на ГЕРБ, беше възстановено осветлението на монумента, което дава възможност да се вижда и вечер.

Теми: Водеща, Забележителности, Култура