Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Средец става център на екстремен туризъм

Николина АнгелковаМинистърът на туризма Николина Ангелкова похвали ръководството на Община Средец при днешната си разходка из забележителностите в региона. Ангелкова обяви, че е останала изключително впечатлена от добре свършената работа по отношение на туристическите обекти в Странджа. Министърът не скри изненадата си при посрещането от местни жители на с. Факия, които са й показали обичая „Еньова буля“.

„Това е уникално нематериално наследство за България. Смятам, че това ще бъде един от обичаите, за които ще се преборим, за да включим в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Можем да показваме тази прекрасна традиция на всички“, каза пред журналисти министърът.

Николина Ангелкова загатна, че Община Средец може да се превърне в център на един не толкова характерен за България вид туризъм – екстремния.
Николина Ангелкова беше посрещната с хляб и сол по стара българска традиция в Посетителския информационен център в местността „Божура“ край Средец. Мястото беше наречено от министъра „малък Етър“ заради занаятите, които се демонстрират там.
Иван Жабов и Николина Ангелкова„Успяхме да видим и древното тракийско светилище на 500 г. – храма на слънцето в Марков камък, който се намира на много непрестъпно място, но е нещо изключително зареждащо. Смятам, че може да се включи в маршрутите на големите туроператори като възможност за развитие на екстремен туризъм в комбинация с всички тези религиозни обичаи на траките. Нещо уникално, лично аз съм за пръв път по тези места в Странджа и съм изключително впечатлена. Изобщо има изключително много неща извън морето, които можем да покажем“, коментира министърът.

Теми: Бургас, Забележителности, Средец