Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Ротарианци изследват водите на 10 бургаски извора

РотариПредстои да бъдат определени десетте най-актуални за населението водоизточници с добри показатели на водата за питейни нужди и с определени здравословни въздействия на територията на Бургаска област. Те ще бъдат допълнително изследвани от акредитирана лаборатория, която ще бъде избрана чрез търг. Това обявиха днес на пресконференция членове на Ротари клуб „Бургас-Приморие”.

Те представиха своя нов проект „Десетте бургаски извора”, чиято цел е да се изследват качествата на водите, да се картират и популяризират изворните чешми на територията на областта.

„Според финансовите възможности, които имаме, ние тръгваме с 10 извора в областта, като ще ги анализираме по качества, ще направим уеб страница, както карта и табели на местата. Това смятам, че ще бъде от голяма полза, тъй като на много от тези извори не се знаят истинските достойнства”, каза ръководителят на проекта Димитър Узунов.

„5 от изворите ще бъдат такива, които са известни на хората и които често наливат от тях вода, но нямат никаква информация за качеството й. Например – Лъка, Медово, Каблешково и т.н. Всичко това се прави в името на всички нас. Знаейки вече кой извор с какви показатели е, всеки ще може да си направи сам преценката и да отиде да си налее вода. В сайта, който ще създадем, хората от региона ще имат възможността да подават информация за такива извори, които са каптирани, които се ползват, но които не са в обхвата на РЗИ или на други контролни органи”, обясни от своя страна Йордан Костадинов.

По неговите думи, изследванията ще се направят през пролетния и през летния сезон.

Финансирането на проекта ще се осъществи със собствени средства на клуба. Той трябва да бъде завършен през месец юли.

Теми: Бургас, Водеща, Забележителности