Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

700 китайски бизнесмени пристигат в София

Бойко БорисовБългария има невероятния шанс да привлече китайски инвестиции не само в страната, но и в региона. Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Би Ти Ви. истига огромна делегация от 700 китайски бизнесмени. Те съпровождат председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян за срещата, в която участват и лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

„След 2013 г., когато започна доктрината „Един пояс, един път“, Китай измести рязко фокуса и се концентрира върху Централна и Източна Европа“, обясни Керемедчиев. По думите досега китайските инвестиции са били концентрирани единствено в западноевропейските държави. С изместения фокус Китай иска през гръцките пристанища да насити инфраструктурата на Югоизточна Европа и по този начин китайските стоки да пробият на европейския пазар, заяви бившият зам.-министър.

Според него срещата „16+1“ е толкова важна за България, колкото е било и европредседателството ни през последните 6 месеца. „Ако си изиграят нашите картите правилно, имаме възможност да вкараме инфраструктурни проекти, които са трансгранични, и по този начин ще наситим с реални проекти нашето желание да развием Балканите и да ги подпомогнем“, заяви Милен Керемедчиев.
Според него, по инвестиции от Китай България е на опашката и с най-нисък ръст. Даже Сърбия и Гърция имат повече инвестиции. Лидер е Унгария с над 2 милиарда евро за последните 18 г. В България за този период са влезли около 300 млн. евро. Той беше категоричен, че трябва да се води държавна политика за привличането на инвестиции в страната ни и в региона. „Трябва да хванем последния влак. Китай иска да види държавна ангажираност във всички проекти, за които се преговаря“, отбеляза Милен Керемедчиев.

Теми: България, Икономика