Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Реално банково робство до 5 години

БанкаОбикновено пиша с имена на банки. В тази статия обаче не мисля, че има смисъл, защото това е валидно за всички банки. Ако все пак спомена някои, да знаете че е чисто илюстративно. Останалите да не се засягат, че не ги споменавам.
Ако някой не е информиран за банковите тенденции в България, да знае че в момента се продават няколко банки. На тезгяха реално са гръцките Пощенска и ОББ, както и европейските Сибанк и Кредиагрикол. Информацията не е съвсем официална, но е в следствие на изискване на ЕК, която иска от гръцките банки да си продадат подразделенията извън Гърция, а от европейските банкови централи да си върнат получените помощи. Това ги принуждава да продадат подразделенията си не само в България. Примера е Юнионбанк, която беше придобита от ПИБ на изключително занижена цена.
Тези факти, заедно с виждането на Управителя на БНБ – Иван Искров да не допуска нови играчи до пазара и да стои колкото се може по-далеч от Европейските банкови практики http://wp.me/p2gAM2-3x неминуемо ще понижи цената на всички БГ Банки от една страна, от друга ще отблъсне западни или изобщо чужди инвеститори. Единствено българските такива ще се сдобият с нова собственост на занижена цена. Но кои са точно тези „Български” инвеститори? Бих ги определил като ПИБ, Корпоративна, Инвестбанк, ЦКБ и… точка. Няма други. За сделката с Юнион ДСК се напънаха, но се отказаха. OTP си има достатъчно проблеми в Унгария. В момента там не е добре да бъдеш банкер.
За какво обаче са им на споменатите банки да купуват нови такива, при положение че офисите са им празни? Ами логично – защото им е евтино и трезорите са им пълни с пари от депозити. Даже нарастват, а това са си разходи. Пък и кредитирането се свива… С две думи ще ги купят защото могат.
Ако това беше обяснението щеше да е добре, ама не е! Ще ги купят заради корпоративните кредити които са отпуснали. Предприятията в България в момента не са добре финансово и са лесна мишена за придобиване на занижена цена, с пари от депозитите на гражданите или на други фирми. Това се случва и в момента. Шампион според мен в тази работа са ПИБ. Взеха голям интернет доставчик, малко металургични предприятия, сега се говори за Бургаската корабостроителница… но държа да кажа че не са само те. Лично аз имам подобен случай и с Сосиете Дженерал и с Българоамериканската кредитна банка. Естествено не с банковата институция, а със служители там които си „връткат” едни много добри сделки със закъсали фирми. Да не забравяме и ДСК, но там поне не е фирмена политика, а както в Сосиете, нещата са на ниво рекет от ресорен директор.
Но да се върнем на проблема. Бавно но сигурно западните капитали във финансовата сфера се изнасят с големи загуби ( в застраховането Евроинс купи Интерамерикан и QB), слагаме спирачки пред новите играчи, а българските банки си купуват чуждите на безценица с парите на вложителите. Паралелно се придобиват и колкото се може повече предприятия от реалния сектор, така че политици и изобщо цялата икономика да стане зависима от тези групировки.
Какво става с отделния човек обаче? За отделния човек в момента е по-важен насъщния и не обръща много внимание на тези процеси. Пък и трябва да чете J а той не иска. Когато се събуди обаче след 5 години ще бъде късно. Ще работи за някоя от тези Групировки и все така ще се бори за насъщния. Ако изтегли кредит, то той няма да има права, защото ако ги потърси ще бъде уволнен. Защото да работиш в предприятие, което се контролира или е свързано с банка и да искаш да съдиш банката… не е ли малко утопично?
Но по-интересно ще е когато минат тези 5 години. Дали тогава ще останат някакви спестявания в банките? Дали тогава, когато банките държат реалната икономика няма да дойде една добра инфлацийка и дълговете на купените предприятия към банките да се стопят, както и спестяванията? Или още по-лошо – Кипър в БГ вариант. При нас всичко е по-брутално.
какъвто и да е механизма едно е ясно – ако депозитите излязат от банките, банките загиват. А ако икономиката поради някаква причина тръгне на горе и хората решат да инвестират, парите пак ще излязат от банковата система и пак е лошо за банките.
Аз лично мисля, че Банките ще направят всичко възможно за да не допуснат това излизане. В Швейцария е правено (затова са и толкова богати) след втората световна с еврейските пари. Те никога не успяват да си ги вземат. САЩ го направи със златните резерви на Франция и Германия (макар за Германия да беше отразено доста бегло в новините). Защо в България да не може да стане 2 пъти за 20 години? Сами преценете.
И когато осъмнем служители на тези Групировки, с кредити към свързаните банки, продължавайки да се борим за насъщния, най-добре да не се питаме „Къде сбъркахме”. Вероятно отново ще търсим кой да ни помогне, но тогава наистина ще е късно. За вашето работно място ще чакат по двама сирийци и един албанец, които нямат кредити, нямат нужда от нова кола, както и тристаен апартамент.  Ако не вярвате – гледайте новините и проследете какви са процесите в бургаската корабостроителница. Можете да си припомните и БМЗ Сопот ако желаете. Може и ОЦК Кърджали ако искате или Горубсо Мадан – все тая. Една и съща схема.
Но лошо няма!
Няма защото Вие ще сте висококвалифицирани и мотивирани за работа. А такива хора ще са нужни на групировките. Ще са нужни хора с опит и контакти на запад. С чужди езици и чуждестранно образование за да уреждат поръчки от Западна Европа, защото едва ли БГ фирма ще даде поръчка за изграждане на кораб на бургаската корабостроителница.  Все пак тогава вече няма да е валидно правилото – „Назначете някои не много умен, че да не ни краде и да слуша”. Просто този човек надали ще е плод на западната система на образование и нрави.
И след толкова тъмни краски и предсказания смятам да споделя своите виждания по въпроса за живота в тази нова среда за шепата хора които ме разбират. Защото въпроса не е нито дали ще се случи, нито кога ще се случи. Истинския въпрос е къде ще съм аз и какво ще правя когато се случи. Това вече е въпрос на избор. Все пак имаме 5 години да се подготвим.
В.Кендов
ДРАФТИС – кредитни консултанти

Теми: Горещо, Икономика