Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Италия въведе минимален гарантиран доход от 780 евро

Парламентът в ИталияИталианското правителство на популисткото движение „5 звезди“ и крайнодясната „Лига“ одобри драстични реформи в социалната и пенсионната система в държавата, с каквито обещания двете формации успяха да спечелят изборите миналата година, предаде Ройтерс.

Социалните нововъведения предвиждат гарантиран минимален доход от 780 евро месечно на всички италианци, които живеят под прага на бедността и нямат недвижима собственост. Семейният такъв „граждански доход“ за двама възрастни с едно дете е 1080 евро, а с три деца – 1280 евро.

Това ще струва на бюджета на Италия 7 милиарда евро тази година – далеч под 17-те милиарда, които бяха обещавани преди изборите. Но лидерът на „5 звезди“ и вицепремиер Луиджи ди Майо отбеляза, че така все пак ще бъдат спасени над 5 млн. бедни италианци. Пенсионната реформа, която пък беше обещавана от „Лигата“, предвижда отмяна на увеличението на минималната възраст за пенсиониране, която в момента е 67 години.

Според новите правила право да излязат в пенсия италианците ще имат, когато сумата на възрастта и трудовия им стаж достигне 100.

Теми: Икономика, Светът