Всички Категории

BurgasCity.com

Етикети

Дърпаме 1,8 млрд. лева от банкоматите по празниците

банкоматБлизо 1,8 млрд. лв. ще изтеглят българите от банкомати през декември, показват изчисления на база на данните на Българската народна банка (БНБ). Статистиката показва, че за първите шест месеца на годината сме изтеглили от банкомати 8,36 млрд. лв. Данните за второто полугодие все още не са обявени, но ако се повтори резултатът от първото, за цялата 2013 г. ще сме изтеглили от банкомати средно около 16,72 млрд. лв. Това означава, че средно на месец се падат по 1,39 млрд. лв.
„През декември обикновено става въпрос за 20-30% ръст спрямо обикновеното средно месечно ниво“, обясни Христо Костов, главен директор в дирекция „Бизнес развитие – картови услуги и операции“ в „БОРИКА-Банксервиз“. Ако приемем, че увеличението ще е с 30 на сто този месец, общата изтеглена сума от банкоматите ще достигне 1,81 млрд. лв. Костов обясни още, че пикът в транзакциите ще е тази седмица, а най-силен ще бъде 21 декември. Причината е, че много хора оставят пазаруването и купуването на подаръци за празниците за последния работен ден. Данните на БНБ показват още, че стоките и услугите, които сме платили с карта на ПОС устройство възлизат на 1,76 млрд. лв. за първото шестмесечие на годината. Това означава, че за цялата 2013 г. общият обем на плащанията с карта в магазините може да достигне 3,53 млрд. лв.
Експерти посочват, че хората все по-често използват карта, за да платят различни стоки и услуги. „Данните от 1 до 15 декември тази година, сравнени със същия период на 2012 г., показват, че по отношение на броя на транзакциите на банкомат има ръст със 7%“, каза още Костов. Това важи само за устройствата, свързани със системата на „БОРИКА-Банксервиз“. Така от 2,066 милиона броя транзакциите са се увеличили на 2,204 милиона. При ПОС устройствата обаче има ръст от 22 на сто. Транзакциите се увеличават от 1,170 милиона броя на 1,425 милиона. Изтеглените суми за посочения период също нарастват. Средствата, изтеглени от банкомат, са се увеличили с 12% от 330 млн. лв. на 367 млн. лв. А ПОС транзакциите са се увеличили с 16% от 88 млн. лв. на 102 млн. лв. „Транзакциите на банкомат се успокояват за сметка на ПОС транзакциите. Хората започват да се ориентират към безналични плащания“, коментира още Костов.
167 лв. е размерът на средната транзакция от банкомат, показват данни на „БОРИКА-Банксервиз“. През миналата година размерът й е бил 160 лв. „Причината е, че тази година банките въведоха по-сериозни комисиони за крайните клиенти при теглене от банкомат“, обясни Христо Костов, главен директор в дирекция „Бизнес развитие – картови услуги и операции“ в „БОРИКА-Банксервиз“. При ПОС устройствата средният размер на една транзакция е 71 лв. спрямо 75 лв. за миналата година. Според Костов това също е знак, че хората все по-често пазаруват с карта и броят на транзакциите расте.

Теми: България, Икономика